EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орешарски ускорява наредба за държавни депозити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орешарски ускорява наредба за държавни депозити

mail07:15 | 19.06.2013прегледи 602 коментарикоментари 0


Министър-председателят Пламен Орешарски е разпоредил ускорено прилагане на наредбата за парите на държавните предприятия в банките, съобщи пресцентърът на МС. Това обяви самият премиер по време на срещата си с над 70 представители на протестиращите в министерския съвет. Темата за концентрацията на депозити на държавни предприятия в търговски банки беше сред дискутираните въпроси по време на продължилия повече от два часа разговор.
„Ние заварихме подготвена наредба от служебния кабинет, съгласно която всяко държавно предприятие може да държи не повече от 25% от депозитите си в една банка“, напомни премиерът. Той изтъкна, че наредбата е въведена от настоящото правителство, без да се променя нищо и към настоящият момент действа. Орешарски поясни, че наредбата предвижда 6-месечен гратисен период, който се дава, за да могат предприятията да пренастроят банковото си обслужване. „На последното заседание на Министерски съвет възложих на министрите да изискат от директорите на държавни предприятия отчет какво са свършили по съобразяването с тази наредба“, изтъкна Орешарски. Според него 6-месечният срок, посочен в наредбата, е прекалено дълъг и е необходимо този процес да се ускори.

EconomyNews.bg припомня, че Министерският съвет, под ръководството на служебния премиер Марин Райков, прие Постановление за допълнение на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. С акта се въвеждат правила за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от кредитни или финансови институции по смисъла на Закона за кредитните институции, които държавните предприятия, търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират, следва задължително да прилагат. Правилата целят унифициране на методологията за избор на изпълнител на финансови услуги, повишаване на прозрачността и ефективността при управлението на средствата на държавните дружества и предприятия, диверсификация на паричните ресурси и ограничаване на риска от концентрация на експозиции и подобряване на механизмите за отчетност на държавните дружества и предприятия, се посочва в съобщение на МС.
Промените имат за цел подобряване на отчетността на държавните дружества и предприятия.
Във връзка с това МИЕТ публикува справка към 31 март 2013 г. за държавните предприятия и търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала и дружествата, които контролира, с балансова стойност на паричните средства над 3 000 000 лева и нетна експозиция към една банка над 25 на сто.
zoom_sss


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg