EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орешарски и Велчев критикуват кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орешарски и Велчев критикуват кабинета

mail08:30 | 29.03.2010прегледи 635 коментарикоментари 0


„През 2005 г. дори не съм си правил труда да смятам колко са задълженията, които се наследяват от старото правителство. Нормално е да има някакви по-дългосрочни договори, които вървят през годините и политическият цикъл не се съобразява с инвестиционния цикъл в една икономика. Трябва да се види договор по договор. Допускам, че може и да има някой, който е сключен необезпечен. Но мисля, че това са единици и в никакъв случай не става дума за тази сума, за която говори премиерът”. Коментира Пламен Орешарски, депутат от Коалиция за България в предаването на БНР „Неделя 150”.
Изявлението му е по повод твърдението на премиера Борисов, че държавата е изправена пред дефицит от 2.2 млрд.лв. в следствие от подписването на финансово необезспечени договори между държавата и фирмите.
Инвестиционният интерес към България намалява заради голямата несигурност, която централните власти внасят в икономическата система. Тази година ни очаква „нещо много по-неприятно от бюджетна дупка” – още по-рязко свиване на чуждите инвестиции, прогнозира бившият финансов министър. Гледайки развитието на събираемостта на приходите при заложените данъци, виждам, че има сериозен спад. По-специално в митниците – виждаме, че това, че се управлява с нетрадиционни методи, че ръководителите на различните звена са на временни договори.
Премиерът трябва да обърне специално внимание как се работи и какви са резултатите от работата в Агенция „Митници”, заяви Милен Велчев, бивш финансов министър, пак пред БНР. Според него трябва да се намалят разходите, защото държавата харчи повече, отколкото е харчила когато и да е било за последните 15-20 години. „В самия бюджет за 2010 година бяха заложени разходи от 43% от БВП, което е повече откогато и да е било”, обясни още Велчев. По думите тези разходи могат и трябва да бъдат съкратени. По отношение повишаването на приходите няма друг начин освен чрез повишаване на ДДС. „Никога не е приятно да се увеличава данък, никога увеличаването на данъци не помага за излизане от кризата, но ако трябва да се избира кой данък да бъде повишаван с максимален ефект и с минимален негативен ефект върху икономиката, то това е ДДС”, заяви още бившият министър на финансите Милен Велчев.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg