EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Организират протест срещу новия ЗУП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Организират протест срещу новия ЗУП

mail16:00 | 20.07.2011прегледи 518 коментарикоментари 0


Новият законопроект за управление на отпадъците да бъде оттеглен от Народното Събрание, това е предложението, което беше взето днес по време на кръгла маса за Закона за управление на отпадъците. Основната причина е, че част от текстовете нарушават европейските директиви, Конституцията на България и някои от законите и не трябва да бъдат приемани в сегашния им вид, който предвижда закриване на площадките на 2/3 от територията на България, а също така забрана за възмездно предаване на отпадъци от гражданите. Друга причина е задълженията на общините да строят тепърва площадки за събиране на отпадъци като увеличат такса смет, въвеждане на банкови гаранции, дискриминация на едни граждани и фирми за сметки на други. „Този закон не решава нито един социален, икономически или екологичен проблем – напротив, в този му вид, той е противоконституционен, лобистки и не е съгласуван с бизнеса”, обяви по време на дискусията Мария Вергова, представител на Българската асоциация по рециклиране (БАР), която обясни подробно кои са текстовете, с които бизнесът и работодателските организации не са съгласни.
Според председателя на парламентарната комисия по околната среда Искра Михайлова, България има ангажименти по транспонирането на директивите, но в случая това е придружено с много текстове, които нямат нищо общо с нея и които ще доведат до законопроект, който нарушава основни принципи на европейското право. Смущаваща е техниката законопроектът да предвижда множество наредби, които да се подготвят от екоминистерството, съобщи Михайлова.
Работодателските организации обявиха, че ако законът се приеме в този му вид ще е, за да се осигури монопол или олигопол за няколко фирми. През миналата година са закрити над 300 хил. работни места и ако към тях се прибавят 14 хил. това още повече ще задълбочи кризата. Според него тъй като социалният ефект ще бъде изключително тежък, трябва незабавно да се проведе диалог или засегнатите работници ще протестират. Според БСК инвестициите, които са направени, трябва да продължат да се развиват и пазарът не бива да се ограничава за едни фирми за сметка на други. Според него законопроектът трябва да се оттегли, да се създадат 2-3 работни групи с участие на представителите на заинтересованите страни и промяна, която да е в полза на всички.
От Министерството на икономиката и енергетиката обявиха, че са против законопроекта, а от Министерството на околната среда и водите, че вече нямат влияние върху проекта, който е на етап първо четене в парламента.
Според заместник-председателя на БАР Борислав Малинов законопроектът не е направен с цел да се осъществяват необходимите цели или дори да се помогне да намалеят или спрат кражбите на отпадъци, напротив, основната му цел е да пренареди пазарните дялове на фирмите в бранша. Малинов обяви, че БАР предлага още две мерки за намаляване на кражбите със 70-80% – едната е да се въведе подробна декларация за проследимост на отпадъка, в която всяка фирма декларира от кого и как е купила отпадъка и с какви документи. В момента съществуват само регистри, които не дават подробна информация. Освен това бизнесът предлага и въвеждането на специален чек-лист, с който да се проверява дали площадките работят по правилата и не толерират кражбите. Франц Нойбахер, съосновател и главен изпълнителен директор на UV & P Umweltmanagement Verfahrenstecnik Neubacher & Partner коментира, че в България има нужда от промяна и от бунища да се върви към рециклиране и оползотворяване на отпадъците. Съществуването на бунища в Австрия е забранено. Той отбеляза, че в Австрия при промяна на законодателството винаги има преговори и необходима широка дискусия и допълни, че трябва да има система от стимули, за да може собственикът на отпадъците (старите коли) да бъдат оползотворени. Австрия, например, прави всичко възможно, за да не напускат ценните суровини територията й.


 


Тагове: МС, отпадъци, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161