EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орбан: България в Шенген!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орбан: България в Шенген!

mail10:13 | 08.01.2016прегледи 1347 коментарикоментари 0


България трябва да бъде приета в Шенгенската зона, а Македония да получи финансова подкрепа, за да бъде изградена "защита" по северната гръцка граница срещу наплива на бежанци. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

По думите на Орбан, споразумението на Евросъюза с Турция от миналия месец няма да бъде достатъчно за спирането на стотиците хиляди имигранти въпреки обещаните на Анкара 3 милиарда евро за подобряване на условията в бежанските лагери на турска територия.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви, че страната му ще наложи вето на евентуални санкции на Европейския съюз срещу Полша заради спорен медиен закон.

Преди дни еврокомисарят Гюнтер Йотингер заяви, че има достатъчно основания за стартиране на процедура срещу Полша по механизма за защита на върховенството на закона. Тази процедура може да доведе до отнемане на правото на полското правителство на глас във вземането на общоевропейските решения.

Това няма да се случи, защото решението за санкции трябва да бъде взето единодушно, а Унгария няма да се съгласи, категоричен бе Орбан.

Междувременно, Виктор Орбан се срещна с британския премиер Дейвид Камерън, който е на посещение в Будапеща, където дискутира с колегата си предложенията му за реформи в ЕС. Орбан заяви, че Унгария „подкрепя напълно” три от четирите искания на Великобритания, но не и плана имигрантите от други страни в ЕС да бъдат лишени от социални плащания. „Ние сме граждани на страна членка на ЕС и можем да работим навсякъде в него. Не искаме да отиваме във Великобритания, за да паразитираме. Унгарците подпомагат британската икономика затова не бива да бъдат дискриминирани”, заяви Орбан по време на съвместна пресконференция с Камерън. Във Великобритания предстои референдум за оставане в ЕС, който ще бъде проведен до края на 2017 година. Премиерът Дейвид Камерън се опитва да предоговори членството на страната и настоява за реформи в Съюза, които да намалят бюрокрацията и да прехвърлят повече власт от Брюксел към националните правителства. Наред с това той иска да премахне и помощта за имигранти. Към момента Камерън не среща подкрепата на своите десни колеги по последния въпрос.

Сходна с позицията на Орбан е тази на новия полски премиер Беата Шидло. Британският премиер заяви, че предложенията му остават непроменени, но е „отворен за алтернативни решения” преди следващото заседание на Европейският съвет през февруари. „Добрата воля и креативното мислене създават решения”, каза Камерън. Орбан заяви, че е оптимист за общо одобрение на плановете на Камерън от страна на лидерите на Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Чехия и Унгария. Проблемът обаче остава в социалните придобивки за мигранти. Около 55 000 унгарци работят във Великобритания, а неофициална статистика предполага, че истинският им брой е няколкостотин хиляди. При далеч по-голямата Полша става въпрос за милиони нейни мигранти на Острова. Виктор Орбан се обиди и от термина „мигранти” в предложенията на Камерън: „Много е важно да не бъдем смятани за мигранти. Думите имат значение и езикът има важна роля в политиката”, заяви унгарският премиер.

Още посегателства над жени

За необичайно високо равнище на сексуални посегателства в новогодишната нощ в Хелзинки съобщава финландската полиция, цитирана от АФП. Полицията е установила прояви на сексуално посегателство на един от централните площади на Хелзинки, където близо 20 000 празнували в новогодишната нощ. Нито една жалба обаче не е била внесена. Установени са три случая на сексуално нападение, за два от които са внесени жалби, на най-голямата гара на Хелзинки, където се били събрали около 1000 мигранти, повечето от тях иракчани. Задържани са трима мигранти. От полицията посочват, че такива случаи на сексуално посегателство не е имало никога в Хелзинки. Полицията в германския град Кьолн съобщи вчера, че са идентифицирани 16 заподозрени, повечето от тях от Северна Африка, и че са внесени 121 жалби след сексуалните посегателства над жени в новогодишната нощ. Сексуални нападения в новогодишната нощ са установени и в швейцарския град Цюрих и австрийския Залцбург.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg