EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ораново: Смърт, хляб, безхаберие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ораново: Смърт, хляб, безхаберие

mail13:28 | 02.08.2013прегледи 986 коментарикоментари 0


Елица Стефанова
Петима загинаха в рудник „Ораново”. Тази сутрин след двуседмични усилия бяха открити телата на двамата затрупани миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов. Петък, събота и неделя ще са дни на траур в община Симитли. На 16 юли в галериите на "Ораново" бяха затрупани четирима миньори. Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви същия ден. По време на издирвателната акция, шлосерът Асен Грънчаров получи инфаркт и почина. За 6 години в тази мина са загинали общо 8 души.

Трагедията стана повод за преразглеждане на състоянието на минния отрасъл и постави въпроси относно безопасността на труд. Концесионерът е работил без одобрен работен план за 2013 г., установи Инспекцията по труда. Румяна Михайлова, директор на Главната инспекция по труда, каза за "Хоризонт", че от началото на концесията в рудник "Ораново" има установени 190-199 нарушения по безопасността на труд, но това не означава, че те не са били отстранявани през годините. За пряко застрашаващите живота на работещите в рудника са съставени 17 акта за нарушения и са издадени наказателни постановления.

Според управителя на мината Валери Манов "Ораново" е проверявана на всеки три месеца и е изпълнявала всички предписания на Инспекцията по труда. Според него рудникът трябва да продължи да работи, като се вземат всички мерки, за да не се случват отново инциденти като последния.

Прокуратурата разследва всички трудови злополуки, както и раздържавяването на рудник „Ораново”. Паралелно се заговори за затварянето на мината, което бе достатъчно да предизвика безпокойство сред местните хора, които разчитат на работата там.

В рудник „Ораново" работят 262-ма жители на община Симитли. Месечната им заплата е 300-400 лева, като само десетина майстор - копачи получават възнаграждение 800-1000 лева. Миньорите в „Ораново” не са вземали заплати за цялата 2012-та година и за второто полугодие на 2011, разкри министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Успоредно с това не е плащана и концесионната такса към държавата в размер на 120 хил. лв., заедно с лихвите.
Алтернативата "хляб" или "смърт" обаче е недопустима, подчерта от парламентарната трибуна министърът.

След спирането на минно-спасителните дейности, както и на проверките на съответните органи в рудника, следвайки закона, Министерство на икономиката и енергетиката ще предприеме стъпки за спиране на действието на концесията. Спиране на концесията не означава отнемане на концесията. При спиране на концесията се прекратяват добивните дейности, а Концесионерът е длъжен да предприеме само действия за да се поддържа Концесията в сила и действие - поддържане на рудника и минните изработки в такова състояние, че да са годни за последващо използване. При спряно действие на концесията Концесионерът получава възможност и 30-дневен срок, за да отстрани следните нередности:

-да представи годишен работен проект за 2013 година, в който са отстранени констатираните пропуски, за които концесионерът е бил уведомен

- да заплати дължимото концесионно възнаграждение в размер на 111 911 лв. без ДДС – главница и 6 425 лв. лихва или да представи погасителен план за разсрочено плащане

- да изпълни направените от Главна инспекция по труда предписания.

Ако Концесионерът не изпълни тези предписания, едва тогава ще се предприемат действия по прекратяване на концесията.

Неизрядният бизнес трябва да разбере, че вече има държава, която следи реда и контрола. Това каза в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който представи в пленарна зала информация по повод инцидента в мината. Администрацията трябва да влезе във функциите си, подчерта министърът. Текат проверки на всички концесионни договори в страната, подчерта Стойнев. Той заяви, че се предприемат действия за спиране на действието на концесията на рудник „Ораново”.
Стойнев заяви, че ще се потърси отговорност от служителите на Дирекция „Природни ресурси и концесии” и днес е получил оставката на директора на дирекцията.
„Трябва да отворим дебата за минно-спасителните служби, заяви Стойнев. Трябва да задължим всяка мина да има конкретна спасителна служба, посочи той. Не може от Бобов дол до Ораново да идват с една УАЗ-ка, която на втория ден се развали”, коментира министърът.

По-рано по инициатива на министъра бе създадена работна група по изготвяне оценка на действащата нормативна уредба за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в минно-суровинния отрасъл. Екипът от професори, инженери и експерти от Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на вътрешните работи, Министерство на труда и социалната политика, Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" и "Минпроект" АД ще работи съвместно със специалисти от Българската минно-геоложка камара. Ще бъдат направени изменения и допълнения на действащите: Правилник за минно-спасителната и газо-спасителната дейност, Правилник по безопасността на труда при разработване на находища по открит начин и Правилник по безопасността на труда в подземните въглищни мини. Предстои утвърждаване на Правилника за безопасни и здравословни условия на труд при подземен добив. Екипът от специалисти ще работи за актуализиране на остарелите правилници за безопасност в мините, с цел да се осигури ефективно функциониране на регионални минно-спасителни служби.

Източници: БНР, Фокус, МИЕ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg