EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опровержение на "Уорли Парсънс"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опровержение на "Уорли Парсънс"

mail09:09 | 10.10.2013прегледи 725 коментарикоментари 0


Компанията "Уорли Парсънс" заявява, че не е свързано лице с руската компания "Атомстройекспорт". Това се посочва в прессъобщение от компанията до медиите. "Уорли Парсънс" счита привличането като обвиняем на регионалния й директор за България Събин Събинов за безпочвено и неоснователно и ще гo оспорва, се посочва в съобщението от компанията. Във взаимоотношенията с НЕК Събинов през цялото време е действал като представител на "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" ЕАД, посочват от фирмата, която е архитект-инженер по проекта АЕЦ "Белене". От "Уорли Парсънс" са уверени, че Събинов ще бъде напълно оправдан, посочват от компанията. В съобщението се казва още, че "Уорли Парсънс" продължава да сътрудничи на българските власти в текущото разследване на проекта АЕЦ "Белене". УорлиПарсънс работи в рамките на валиден договор от самото му възлагане от НЕК през 2005 година. След обявеното от българското правителство през 2012 г. прекратяване настроителството на АЕЦ "Белене" договореният обхват на услуги беше изменен, за да бъдат предоставени намален обем услуги по време на фазата на "замразяване" на проекта, посочват от дружеството. "Уорли Парсънс" е изпълнявало всички възложени му услуги в съответствие с приложимите български закони и указанията на клиента и е работило последователно в подкрепа на своя клиент - НЕК, на българското правителство и техните интереси, се посочва още в съобщението. От компанията уточняват, че уведомление за прекратяване на договора са получили на 7 октомври 2013 година.

Проектите за тунела под Шипка и за западната дъга на Софийския околовръстен път не са отхвърлени и за тях не е отказано европейско финансиране, съобщи за БНР Ширин Уилър - говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Според нея проблемът с тези два проекта може да бъде решен веднага щом се осигури българското съфинансиране за тях.
Не, това не е отхвърляне на проектите, но имаме притеснения, че няма достатъчно пари за тях по линия на съфинансирането от българска страна. Затова отлагаме оценката им, докато бъдат осигурени необходимите средства от България – и когато това стане, апликационните форми може да бъдат внесени отново, обясни Уилър за това дали можем да смятаме тези проекти за отхвърлени от Брюксел.
По думите й, не може да се каже и че еврофинансирането за тези проекти е спряно.
Не, проблемът не е в европейското финансиране или в парите от наша страна – искаме да сме сигурни, че средствата, които трябва да се осигурят от българска страна, са налице, каза тя.
Попитах Ширин Уилър и дали причина за всичко това не са недостатъци в апликационните форми, които България е внесла в Еврокомисията.
Не става дума за слабости в апликационните форми или за проекти, които не са достатъчно стойностни. Това е просто превантивна мярка – за да избегнем усложнения при сключването на договори по тези проекти, каза говорителят на комисар Йоханес Хан.
Дали обаче тази превантивна мярка не е знак за тревога, че нещо не е наред - по думите й, тя е част от нормалния делови подход за внимателно използване на парите на данъкоплатците, били те български или от останалите европейски страни.
Няма нужда от прекомерна тревога, няма причина проектите да не бъдат внесени отново. Както разбираме – българските власти търсят алтернативни начини да осигурят съфинансирането. Сигурна съм, че въпросът може да бъде разрешен – но надявам се разбирате, че преди да пристъпим към одобрение на толкова големи проекти, за милиони евро, трябва да сме сигурни, че е осигурено и българското съфинансиране за тях, заяви Уилър.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg