EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ОПОС тръгва до дни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПОС тръгва до дни?

mail06:45 | 30.07.2014прегледи 4532 коментарикоментари 0


Елица Стефанова

Плащанията по две оперативни програми бяха спрени. Месеци по-късно засегнатите общини и изпълнителите вече алармират, че проектите няма как да бъдат продължени и завършени поради липса на пари. В някои по-малки общини наложените финансови корекции многократно надхвърлят годишните им бюджети. Дори богата община като Столична прибягва до заем от ЕИБ, за да може да се разплати по проект по ОПОС.

За колко пари всъщност става дума? Колко са проектите и общините? Кога ще бъдат възстановени плащанията? Какво може да направи държавата, за да няма фалити на общини и фирми? Точно тук идва затруднението и нееднозначните отговори.

Обобщена информация за засегнатите общини, проекти и финансовите санкции засега няма. Все пак на база официално писмо на Националното сдружение на общините в Р България до ЕК, изявления и интервюта на главните отговорни лица в този казус, може да се направи следното обобщение:

zoom_sss

В момент, когато парламентът гласува актуализацията на държавния бюджет на извънредно заседание, излезе следната информация. „Не по-малко от 1 милиард и 800 милиона до 2 милиарда лева са разплатени през последните 7 - 8 месеца, които не са възстановени от Европейската комисия заради спрените оперативни програми и оттук могат да се очакват проблеми с бюджета”. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът Томислав Дончев, бивш министър по управление на еврофондовете в правителството Борисов.

Колегата му в ЕП Искра Михайлова, която е и председател на комисията по "Регионална политика" (където е член и Дончев), заяви, че плащанията по спряната ОПОС ще бъдат възстановени всеки момент. На среща с журналисти в Информационното бюро на ЕП в София бившият министър на околната среда и водите в кабинета Орешарски обяви, че от 250 европрограми в 28-те страни членки 90 са със спрени плащания. Другият проблем, който притеснява европейските политици, е свързан с дефицита в европейския бюджет, който в края на 2013 г. е бил 24 млрд. евро.

Залогът за общините е голям. От една страна, защото тези от тях, които изпълняват ВиК проекти, рискуват да оставят населените места разкопани, непроходими и невъзможни за живеене. От друга, защото рискуват да изпаднат в неплатежоспособност, ако продължат изпълнението на договорите и плащанията. А те са в сериозни размери, особено когато става дума за големи проекти като тези за управление на отпадъци. Едно кратко сравнение показва мащабите и разликите в засегнатите от спрените евросредства по ОПОС общини:

zoom_sss

В същото време, въпреки спрените плащания, край старозагорското село Ракитница бе направена първа копка на Регионалната система за управление на отпадъците на регион Стара Загора. Проектът е на стойност 52 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.
След направената първа копка обаче, проектът ще спре до обновяване на финансирането му, съобщи кореспондентът на БНР. Министърът на околната среда в оставка Станислав Анастасов обясни, че очаква от 1 август да бъдат възстановени между 70 и 100 хиляди лева от Оперативната програма "Околна среда", с които ще се извършат плащания на общините, които изпълняват проекти по тази програма.
Изграждането на регионалното депо закъсня с близо пет години заради делата, които водеха хората от село Ракитница срещу проекта.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg