EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОПОС и ОПРР тръгват скоро?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПОС и ОПРР тръгват скоро?

mail13:04 | 07.10.2014прегледи 866 коментарикоментари 0


В края на октомври или най-късно в началото на ноември да бъдат възстановени плащанията от ЕК към България по ОП "Околна среда" /ОПОС/ и по ос 3 на ОП "Регионално развитие" /ОПРР/. Тази надежда изрази вицепремиерът по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова, цитирана от БТА.
По ос 1 на ОПРР има още малко работа и се очаква в началото на следващата година да има положителен ефект, допълни Цанова. Тя съобщи, че днес ще бъдат изпратени финалните одитни доклади на Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС" към ЕК. Те потвърдиха, че системите за управление и контрол на оперативна програма "Околна среда" и на ос 3 на оперативна програма "Регионално развитие" работят. Очакваме следващата седмица представители на ЕК да пристигнат в България за финален одит и в резултат на техните - надявам се положителни резултати, да възстановят плащанията от Брюксел към България, каза вицепремиерът.

В отговор на въпрос относно подготвян от служебното правителство нов заем от 500 млн.евро от Европейската инвестиционна банка, вицепремиерът каза, че такъв заем не е подготвян от служебния кабинет. Този заем е структурен заем, който винаги се отпуска, за да покрие национално финансиране, което България дължи към европейските програми, каза Цанова и напомни, че за 2007 - 2013 г. подобен заем е бил ползван и той е бил на стойност 700 млн. евро. Сега трябва да се осигури такова финансиране и за новия програмен период, отбеляза вицепремиерът. Тя каза още, че заемът е бил одобрен преди около три седмици от борда на банката и трябва да бъде одобрен и от следващия парламент. Ние просто сме си свършили работата, осигурявайки непрекъснатост на този процес, защото тези пари са ни необходими, коментира вицепремиерът.

Вицепремиерът каза още, че отделно ще се търси финансиране до 50 процента, което може и да е по-малко, за оперативна програма "Транспорт", ако приоритетите в нея останат такива, каквито са предложени от служебното правителство. Това ще бъде най-вероятно дългосрочен финансов ресурс от международни финансови институции при много по-изгодни условия спрямо тези на търговските банки, коментира вицепремиерът. Готови сме на крайни мерки, ако не се ускори работата по лот 4 на магистрала "Струма", заяви вицепремиерът в отговор на друг въпрос. Имаме по-малко от година и половина да разплатим това строителство, а работата не се случва с темповете, с които трябва, допълни вицепремиерът. По отношение на оперативна програма "Конкурентоспособност" вицепремиерът каза, че одити се правят непрекъснато. Има грешки, които се отстраняват, не очаквам негативен резултат, коментира Цанова и напомни, че по тази програма беше спряна една ос. Проблемът беше, че не трябваше да се стига до там, изрази мнение Цанова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg