EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оперативните програми стават шест

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оперативните програми стават шест

mail10:10 | 04.04.2012прегледи 505 коментарикоментари 0


Предложението за структура на следващия програмен период за финансиране чрез средствата от ЕС включва шест оперативни програми, които бяха представени от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
Предстои предложението да бъде разгледано на заседание на Министерски съвет на 11 април. Към момента то предвижда намаляване броя на оперативните програми от 7 на 6, като до 2020г. в България ще могат да се разработват проекти по оперативни програми за развитие на човешките ресурси (с водещо ведомство МТСП), регионално развитие (МРРБ), иновации и предприемачество (МИЕТ), околна среда (МОСВ) и транспортна инфраструктура (МТИТС).

Министър Дончев, който представлява България в европейския дебат и преговорите за бъдещето на политика по сближаване на ЕС, очерта дяловото разпределение на средствата за финансиране чрез структурните и кохезионния фондове. Към този момент, през 2014 – 2020г. се предвижда 1/3 от целия ресурс за финансиране да бъде от кохезионен фонд (инфраструктурни проекти - пътища, железници и инвестиции във водния сектор), а останалите 2/3 – от Европейски социален фонд (ЕСФ) и Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР). Делът на средствата, предвидени за ЕСФ (инвестиции в социално включване, образование и професионално обучение) е 25%, а обемът, планиран за регионално развитие (градско развитие, социална инфраструктура, жилищна политика, енергийна ефективност, реконструкция и модернизация на публични сгради, облагородяване на обществени площи и др.), възлиза на 75%.
В рамките на публичното обсъждане беше представен анализът на „Националната програма за развитие: България 2020“, на чиято база са дефинирани основните приоритети и тематични цели, застъпени в предложението за структура на следващия програмен период.
В дискусията участваха представители на държавната и областната администрация, национално представителните организации на работодателите, работниците и служителите, национално представителните организации на и за хора с увреждания, академичната общност, неправителствените организации, граждани и медии.
Всички документи, представени по време на публичното обсъждане, могат да бъдат намерени на страницата www.eufunds.bg
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg