EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Опасни" факти за мигрантите у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Опасни" факти за мигрантите у нас

mail11:40 | 29.03.2016прегледи 1873 коментарикоментари 0


През 2015 г. повишеният миграционен натиск продължи да е основен риск за сигурността на страната, се казва в отчет на МВР за 2015 година, касаещ нелегалната емиграция. Миграционният процес навлезе в нова фаза на развитие по интензивност, напрежение, структура и насоченост, като част от бежанския поток се трансформира в имигрантски по икономически причини. От юли 2015 г. значително се усложни ситуацията по т.нар. Балкански маршрут, преминаващ през Гърция, Македония, България и Сърбия. Балканските страни се възприемат като транзитни за мигрантите, които се опитват да избегнат процедури по регистрация в информационните системи на ЕС.

Увеличава се миграционният натиск както на „вход”, така и на „изход” на държавната граница на България, като продължава да е най-голям на българо-турската граница, в зоните за отговорност на ГПУ Свиленград, Средец и Малко Търново. Засилен миграционен поток се наблюдава на изход за Сърбия в зоната за отговорност на ГПУ Калотина и ГПУ Брегово. През 2015 г. са регистрирани общо 95 641 опита на граждани на трети страни да преминат на територията на Р България през границата на страната, което е 2,3 пъти повече спрямо 2014 г.

           

Променя се структурата на миграционния поток. Увеличават се значително гражданите на Афганистан и Ирак, които са преди всичко икономически мигранти.  Задържаните граждани на Сирия през 2015 г. съставляват 15% от общия брой, на Афганистан – 30%, Ирак – 52%, друга националност – 3%.

Тревога буди и профилът на кандидатите за закрила. Нараства делът на мъжете на възраст между 18 и 34 години (около 53% от общия брой) за сметка на жените и децата. По отношение на националността се наблюдава увеличаване на дела на търсещите закрила от Ирак - през 2014 г. те са били едва 5% от общия брой, докато през 2015 г. са вече 32%. Образователната структура на търсещите закрила е: 24% без образование, 31% с начално, 23% с основно и 2% със средно образование.

Профилът на намиращите се на територията на страната чужденци извежда предизвикателство пред способностите на държавата да ги интегрира. При неефективна интеграционна политика е възможно част от мигрантите, които остават по-дългосрочно в страната, да се интегрират в съществуващи или дори да изградят собствени организирани престъпни мрежи, занимаващи с разнородна престъпна дейност.

Миграционният натиск и възприемането на страната ни като транзитна по пътя на мигрантите към развитите европейски държави създаде условия за разрастване на престъпната дейност, свързана с незаконното превеждане на хора през границата. При този вид престъпност се генерират значителни финансови облаги при относително нисък риск от наказателна отговорност. За разлика от други организирани престъпни дейности каналджийските престъпни мрежи се отличават със значителното присъствие на чуждестранни граждани, включително и такива, получили бежански статут.

През 2015 г. има увеличаване на броя на каналджиите, подпомагащи незаконното преминаване през границата на страната на граждани на трети страни. Само на българо-турска граница са задържани 411 лица за каналджийска дейност, което е ръст от 132% спрямо задържаните 177 през 2014 г.

С цел подобряване на противодействието на каналджийската дейност са направени изменения в чл. 280 и чл. 281 от Наказателния кодекс, в сила от 26.09.2015 г., с които се предвиждат по-високи наказания за извършителите, както и по-високи глоби и отнемане в полза на държавата на използваните превозни средства.

Продължи провеждането на съвместната специализирана полицейска операция (СПО) за противодействие на миграционния натиск на българо-турската и българо-гръцката граница. Допълнително всеки месец се командироваха средно около 200 служители от областните дирекции на МВР и близо 350 служители от други регионални дирекции на ГДГП със 76 единици транспортна техника. Командироването на полицейски служители от вътрешността на страната затрудни дейността на министерството по отношение противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред, особено в малките населени места. С цел намаляване броя на командированите служители в Главна дирекция „Гранична полиция“ са назначени допълнително 178 служители, като се провежда конкурс за назначаване на още 150 служители.

Изградена и въведена в експлоатация е втората част от Интегрираната система за наблюдение между ГКПП Лесово и устието на р. Резовска.

В ход е изграждането по българо-турската граница на преградно съоръжение с обща дължина от 132,6 км.

Важен елемент от цялостната дейност по противодействие на незаконната миграция е осъществяването на ефективен контрол върху пребиваването на чужденци във вътрешността на страната. През 2015 г. са проведени 4 национални специализирани операции и 277 специализирани полицейски операции за разкриване на незаконно пребиваващи граждани на трети страни, като 29 от тях са организирани на територията на София-град. Вследствие на предприетите мерки се отчита засилен контрол по места, като във вътреш-ността на страната са установени 12 518 незаконно пребиваващи чужденци.

Вследствие на засиления миграционен натиск към страната ни от средата на 2013 г. специалните домове за настаняване на чужденци и Разпределителният център в гр. Елхово функционират основно в условията на настаняване над капацитета.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg