EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ООН не вярва на долара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ООН не вярва на долара

mail16:00 | 09.09.2009прегледи 348 коментарикоментари 0


Идеята за реформиране на глобалната финансова структура и намаляване зависимостта от долара като основна световна валута печели все повече привърженици, пише днес руското издание РБК daily. Необходимостта от създаване на нова световна резервна валута подкрепиха експерти от ООН в ежегодния доклад на Конференцията за търговия и развитие. Необходимостта от смяната на световната валута стана очевидна по време на развитието на световната икономическа криза, смятат експертите от ООН. В този смисъл според тях трябва да се засили значението в разчетите на специалните права на тираж (СПТ) от МВФ, да се укрепят финансово всички развиващи се страни и да се създаде единна резервна банка.
Авторите на доклада на ООН споделят мнението, че „доминиращата позиция на долара в качеството й на основно средство за международно разплащане изигра не малка роля при образуването на глобалния дисбаланс по време на финансовата криза”. Затова и от ООН предлагат промяна на структурата на световните резервни запаси в посока на намаляване дела на долара и в същото време депозиране на доларови активи в централните банки на „специална сметка на замяна” в МВФ, номинирана в СПТ. Водеща цел на новата финансова организация е да се противопостави на спекулативни операции на международните валутни пазари, да предотврати кредитните кризи и да засили позициите на развиващите се страни.
Идеята за реформиране на световната валутна система е особено актуална през последните месеци. Обсъждана е на всички големи политико – икономически форуми, включително и на срещата на Г- 20.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg