EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ООН видя нова опасност от рецесия в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ООН видя нова опасност от рецесия в Европа

mail17:40 | 18.01.2011прегледи 632 коментарикоментари 0


Опасността от рецесия в отделни части от Европа се е възобновила заради мерките за бюджетни икономии в региона, предаде ДПА, цитирайки годишния доклад на ООН за състоянието и перспективите пред световната икономика за 2011 година.
В доклада, който бе публикуван днес, ООН посочва, че "влиянието на мерките за бюджетни икономии, които са планирани или вече се изпълняват, създава опасност от нов икономически спад (в Европа)".
Организацията прогнозира, че в Западна Европа безработицата ще остане висока на фона на забавяне на икономическия растеж.
Според прогнозите растежът на еврозоната ще се забави до 1,3 процента през 2011 г. след растежа от 1,6 процента, отчетен през 2010 година.
През идните 12 месеца особено силен икономически спад се очаква в три от страните членки на валутния съюз, които са най-тежко задлъжнели - Гърция, Ирландия и Поругалия, отбелязва ООН.
Организацията посочва и икономическите различия между отделни страни, които се оформят в еврозоната заради дълговата криза.
За силното възстановяване на трудовия пазар в региона ще бъдат необходими години, а перспективите за икономически растеж не са особено големи, като в някои случаи пречка за създаването на работни места ще бъдат структурни проблеми.
След икономическото възстановяване през 2010 г. благодарение на силното търсене на износни стоки повечето икономики в Централна Европа също са изправени пред забавяне на растежа, предупреждава ООН.
За възстановяването на икономиката в глобален мащаб основната опасност идва от високите нива на безработица на фона на очакваното забавяне на икономическия растеж.
Докладът на ООН не изключва опасността от втора рецесия в някои от най-развитите световни икономики.
ООН прогнозира, че растежът на световната икономика ще достигне 3,1 процента през 2011 г. и 3,5 процента през 2012 г. след растежа от 3,6 процента през 2010 година. Растежът обаче ще бъде неравномерен, като развитите икономики вероятно ще отчетат доста по-слаби резултати от бързо развиващи се икономически сили като Бразилия, Китай и Индия.
Прогнозите на ООН са по-слаби от очакванията на други международни организации като Международния валутен фонд (МВФ), според който тази година световната икономика ще нарасне с 4,2 процента. МВФ и ООН обаче са единодушни, че растежът ще бъде по-слаб от първоначално очаквания.
Между 2007 г. и 2009 г. заради световната финансова криза в света бяха загубени близо 30 милиона работни места. Мерките за намаляване на бюджетните разходи на западните правителства вероятно ще доведат до още по-голяма безработица, посочва ООН.
За да бъдат постигнати предкризисните равнища на заетост, трябва да бъдат създадени 22 милиона нови работни места, отбелязва докладът, подчертавайки, че при сегашния темп на възстановяване на трудовия пазар за постигането на тази цел ще бъдат необходими пет години.
Документът отбелязва и други "сериозни рискове, които могат да доведат до спад", включително все по-некоординираните парични политики и "валутните войни". Бързо променливите валутни курсове могат допълнително да навредят на пазарите, които вече са в крехко положение.
Според доклада "ахилесовата пета" за възстановяването на световната икономика е високата безработица, тъй като тя се отразява върху потребителските разходи и потребителското доверие.
При ограничения растеж на заетостта пък цикличната безработица може да стане структурна - безработните няма да се върнат на трудовия пазар, което допълнително ще ограничи световния икономически растеж, заключава ООН.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg