EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Омбудсманът се "пребори" с КЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Омбудсманът се "пребори" с КЕВР

mail07:50 | 24.12.2017прегледи 19641 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

КЕВР намали цената на водата, след многократно призоваване от страна на омбудсмана Мая Манолова регулаторът  да я преизчисли, според коректния период на инфлацията, пише в специално съобщение институцията на Манолова. В становището си до председателя на комисията Иван Иванов от 11 декември 2017 г., както и в редица свои медийни изявления, омбудсманът бе категорична, че КЕВР манипулативно използва числата, в интерес на ВиК операторите, което доведе до увеличение на цената на водата в 14 области. 

Картата по-долу отразява промяната в поскъпването, направено след намесата на Манолава, а в таблицата - цените, приети от КЕВР, преди акцията.

 

Да се вгледаме по-внимателно в данните и да извадим калкулатора. Например цената за Ямбол, където поскъпването бе най-голямо - 20%, след корекцията водата е по-скъпа със 17.9% - спад с 2.1%. В реални измерения това са .... 5 ст. на кубически метър вода, при средно разходване от 10 куб.м. поевтинявато е .... 50 ст.!  Всеки може сам да изчисли колко значима е удържаната победа за жълти стотинки.

В същото време от години е ясно, че разхищенията на вода у нас са огромни. Затова предупреждават  както Асоциацията за водите, така и КЕВР.  Средно за страната загубите са 58%, а в някои области – над 75%. Основна причина са кражбите на природния ресурс и силно амортизираната инфраструктура, посочват експерти. В населени места има недостиг на питейна вода, като проблемите са свързани и с количеството, и с качеството.

Сериозното предизвикателството, пред което е изправена България, е и глобално изпитание. Дефицитът на питейната вода може да стане причина за войни, твърдят учени. По техни прогнози след 50 години запасите в света ще намалеят с една трета или дори наполовина, заради  промените в климата и нерационалното потребление на вода, което прави нейното опазване една от най-горещите световни теми в момента.

Постигането на устойчивост на ВиК сектора у нас става все по-неотложно, смятат експерти. Според тях значително намаляване на търговските и физическите загуби може да бъде осъществено чрез обновяване на мрежата и прилагане на технологии и практики с доказана ефективност.

Впрочем поскъпването на водата, което направи КЕВР е част от новата Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите и указанията на КЕВР за нейното прилагане за периода 2017–2021 година. Там са заложени конкретни индивидуални цели за ВиК операторите, включително изискване да се изготви програма за зониране на водопроводната мрежа.

България разполага с 101 милиарда кубични метра пресни води и е на 8-мо място в света по възобновяеми водни ресурси, показват данни на МОСВ за състоянието на водния секор. Необходимите средства за управление на ВиК структурата възлизат на 12 милиарда лева, но за постигането на така желаната промяна в сектора не са достатъчни само инвестициите. Изисква се ясна и категорична позиция по основните въпроси и заинтересованост на всички страни - потребители, общини, оператори в следващите 10-20 години.

Впрочем поскъпването на водата има и дисциплиниращ ефект. Всички знаем как с питейна вода се поливат градини, с години не се поправят капещи чешми, кранове ... Победата от няколко стотинки не върши работа никому, само развихря популизъм.

снимка: pixabay.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg