EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Оман ще стабилизира КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оман ще стабилизира КТБ

mail12:33 | 21.07.2014прегледи 2503 коментарикоментари 0


обновена/ Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери от българската Кооперативна търговска банка (КТБ) правят опити да стабилизират състоянието на кредитора и се надяват да съставят план в рамките на три месеца. Това съобщиха източници от фонда, цитирани от Ройтерс.

Финансовият министър на България Петър Чобанов разговаря миналата седмица с председателя на Генералния фонд за резерви на Оман относно възможността за помощ, след като планираният спасителен заем за банката бе посрещнат с опозиция в българския парламент.

"България се съгласи да работи с акционерите за съставянето на осъществим работен план в рамките на три месеца, като заместител на варианта за национализация", заяви източникът от оманския фонд.

Оманският държавен инвестиционен фонд е потенциален ключов играч в българската банкова криза, защото притежава дял от 30% от Корпоративна банка, който закупи през 2009 г.

Контролът над банката бе предаден на централната банка на България през месец юни, след като клиентите на дружеството изтеглиха повече от една пета от всички депозити в банката. Последвалият одит показа дейности в банката, които са "несъвместими със закона и добрите банкови практики", според централната банка. Най-големият акционер в Кооперативна банка бизнесменът Цветан Василев отрече обвиненията срещу него.

Източникът от Оман каза, че решението на проблемите на банката няма да означава непременно, че арабската държава ще инвестира още пари в банката. В предложенията е включено и намаляване на дела на Василев за сметка на средства от други международни инвеститори. Друго предложение е да се укрепи Управителният съвет на банката с независими експерти. Оманският инвестиционен фонд иска да помогне за стабилизацията на Корпоративна банка заради нейната важност за българската икономика, каза източникът. "Оман вижда в България приятел. Ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация и за да отворят отново Корпоративна банка в една по-стабилна ситуация", допълни той.

Според българските власти ще са необходими около 1,5 – 2 милиарда лева за спасяването на Корпоративна банка с публични средства. Първоначално оманският фонд отпусна около 129 милиона долара за дела си в банката. Макар че Оман е страна износителка на петрол, фондът не е толкова голям като на по-богатите заливни държави. Активите на оманския фонд се оценяват на около 13 милиарда долара, завършва агенцията.

В края на миналата седмица Петър Чобанов проведе телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди.  Двете страни изразиха увереност по време на разговора, че както от страна на българската държава, така и от оманска страна се спазват законовите разпоредби при действията в случая с КТБ. В разговора бяха отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката. Двете страни преповториха готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение. Министър Чобанов отново потвърди, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация.

 


Тагове: Оман, КТБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg