EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Олигархът на „Горубсо-Мадан”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Олигархът на „Горубсо-Мадан”

mail11:45 | 11.03.2012прегледи 10724 коментарикоментари 1


  

 

Данаил Алеков
Двe големи компании – „ОЦК” АД Кърджали и „Горубсо – Мадан”, собственост на Интертръст Холдинг, контролиран от Валентин Захариев, са на ръба на оцеляването, а работниците им не са получавали заплати от месеци. „До средата на миналата година миньорите взимаха приемливи заплати от 1000-1200 лв. Впоследствие започнаха да получават под минималната работна заплата”, коментира депутатът от БСП в Кърджали Димчо Михалевски пред EconomyNews.bg. Обяснението на ръководството е липса на пари – както в ОЦК Кърджали, така и в „Горубсо – Мадан”. Въпреки че състоянието на Валентин Захариев се оценява на около 133,5 млн. лв.*, предприемачът обяви, че „няма пари” за заплати и ще се наложи изтегляне на кредит. Според различни информации обаче минният магнат е затънал в дългове – освен че трябва да изплати 1 110 000 лв.** за заплати на металурзите в ОЦК, има и неизплатени концесионни такси за находищата „Крушев дол” и „Петровица”. Синдикатите обаче не приемат това обяснение. Те смятат, че се повтаря схемата от срива на „Кремиковци”. Източване на фирмите с различни счетоводни техники, обявяване на счетоводни загуби въпреки високите цени на цветните метали на световните борси. От друга страна, се търси купувач. Основание за това дават и информации от местни издания, които съобщиха през есента на миналата година за интерес на индийската „Глобъл инфрастракчър холдингс” към двете фирми. Нейни представители са били на оглед в Кърджали.
Схема на източване
Загубата, която дружествата на Захариев посочват в счетоводните си отчети, наистина е в разрез с голямото търсене на цветни метали на Лондонската метална борса (LME). Но как се стига до там, че най-богатото находище на оловно-цинкова руда на Балканите в лицето на концесионера „Горубсо – Мадан” отчита 16 млн. лв. загуба за последните 4 години?
Държавното индустриално предприятие „Горубсо – РОФ” е построено в периода 1953-1958, като най-голямата флотационна фабрика на Балканския полуостров. Преработената руда се извозва към Кърджали, където през 1955 г. е въведен в експлоатация „Оловно-цинков комплекс” АД. В момента, капацитетът на „ОЦК” АД е 33 хил. тона олово, 27.5 хил. тона цинк и 45 хил. тона сярна киселина годишно.
Като най-активно средище на търговията си, дружеството посочва Лондонската метална борса (LME). Ето и цените на борсата за олово и цинк за последните години, в щатски долари:

В „ОЦК” АД обаче има явна тенденция в намаляването на производството и съкращаване на голям брой работници, въпреки увеличението на цените на Лондонската метална борса:

Данните за производството са взети от годишните доклади за дейността на „ОЦК” АД***, а за осигурените работни лица – от Националния осигурителен институт. В доклада си от дружеството посочват, че намалението в производството се дължи на „извършени неотложни ремонти”, „съобразяване с екологични норми” и „постигане на оптимален финансов резултат”. Колкото до намаляването на работните места, Захариев заявява: „Обстоятелствата ни принудиха да съкратим около 30% от персонала, без това да доведе до намаляване на производството. Сега с този състав се работи нормално, и така може да продължи. Намирам, че това е една от положителните черти на кризата.”
ФНСМ - КНСБ обаче изнесе данни за финансови манипулации на счетоводните резултати на дружеството – отчитане на изкуствена загуба, като причина за това са обръчи от фирми-доставчици. „На входа на фирмата стоят други компании на Захариев, които доставят много скъпо, а после той казва, че ГОРУБСО е на загуба и няма пари за заплати”, заяви Пенчо Токмакчиев, председател на ФНСМ – КНСБ. Най-елементарното, което държавата може да направи в случая е да разпореди една проверка на тези фирми и на цените, по които се извършват доставките за „Горубсо – Мадан”.
Бъдещето на фирмите
„Горубсо – Мадан”: отнемане на концесията
Инспекцията по труда вече е затворила двата рудника край Мадан и Рудозем – „Петровица” и „Крушев дол”. Освен че не получават нито стотинка, миньорите трябва да се борят за живота си и под земята. Откакто „Горубсо – Мадан” е концесионер, в „Крушев дол” смъртта си намират двама миньори на 37 и 46 години заради скъсване предпазния слой на подетажна галерия и срутване на 2.5 тона скален отломък. Черната хроника се допълва от другия рудник - „Петровица”, където 44-годишен работник е премазан фатално от вагонетка. Хората отдавна са се примирили с липсата на елементарни инвестиции за обезопасяване на мините, с порутените сгради край рудниците и неизплатените им заплати. Рудодобивът обаче е единствения поминък в региона – 92,7% от населението е заето във флотиерство и рудодобив. За съжаление правомощията на държавата се изчерпват с отнемането на концесията, като според Пенчо Токмакчиев процедурата вече е започнала.
„Издевателството в този район е под формата на заетост – или мини, или нищо. Тук трябва да се включи държавата със социалната система, защото той (Захариев) не може да решава да плати или не”, коментира Юнал Тасим от ДПС Кърджали пред EconomyNews.bg.
„ОЦК” : фалит, „КЦМ 2000” АД – на печалба
Проблемите на „ОЦК” АД са много по-сериозни – задълженията на предприятието далеч не се изчерпват с неизплатените заплати. „Валентин Захариев не спази многократните си обещания за инвестиции, защото те са необходими не само, за да може да бъде рентабилно предприятието, а и за да не замърсява Кърджали”, коментира министър Трайчо Трайков. Според него, най-вероятно ще се стигне до обявяване в несъстоятелност. В Търговския регистър, данните за нетната печалба (загуба) според годишните финансови отчети показват следните резултати:
2007 година - 13,826 млн. лв. печалба
2008 година - 37,598 млн. лв. загуба
2009 година - 5,145 млн. лв. печалба
2010 година - 642 хил. лв. печалба

За сравнение комбинатът за цветни метали край Пловдив „КЦМ 2000” АД, приватизиран една година след „ОЦК” АД, само през 2007 г. отчита 49,44 млн. лв. нетна печалба. Финансовите резултати на комбината във втория по големина град у нас се различават драстично от тези на „ОЦК” Кърджали, а пловдивската компания дори е отличена като „Данъкоплатец на годината”.
Данните са красноречиви – освен че е практически невъзможно да си губещо предприятие в бранша, един комбинат за преработка на цветни метали спокойно може да бъде данъкоплатец №1.
Кой е магнатът?
Валентин Захариев добре познава потенциала на различните руди в страната. Самият той завършва „Металургия на цветните метали” в ХТИ, а от 1989г. се занимава с търговия на метали. Възходът на предприемача датира още от началото на 90-те години – през 1992 г. заедно с Атанас Тилев и Андрей Андреев регистрира компанията „Дару металс”. Оттук нататък пост-социалистическият предприемач започва порочна, но доходоносна игра с държавните блага, които получава наготово и ощетява хиляди хора от всички краища на България. През 1999г. фирма „Дару металс” АД придобива 71% от собствеността на „Кремиковци” АД за символичната цена от $1. Въпреки дълговете, които има дружеството, купувачът е наясно с облагите, които може да извлече от металургичната компания - в Кремиковци са установени около 250 млн. тона желязна руда, със съдържание 32%. Приватизацията на най-голямото металургично дружество в България изглежда носи добри печалби, защото през същата година (1999г.), Захариев приватизира „Горубсо – Мадан” АД и 57% от „ОЦК” АД. Минният магнат получава концесия за находищата „Крушев дол” и „Петровица” със срок съответно 35 години и 14 години, като въпросните находищата край Рудозем и Мадан са едни от най-богатите в страната. Концесията на рудник „Петровица” изтича през 2013г., а на „Крушев дол” – през 2034г.
В България са установени 150 млн. тона запаси на оловно-цинкова руда, като 70% от тях са съсредоточени в Източните Родопи – Рудозем/Мадан, Златоград и Лъки.
Двете основни предприятия в производството на цветни метали са Оловно-цинковият комбинат в Кърджали („ОЦК” АД), който черпи ресурси от мините край Рудозем/Мадан и Комбинатът за цветни метали в Пловдив („КЦМ 2000” АД), който черпи ресурси от мините в Лъки. „Това е един типичен представител на прехода, който първо получи подаръци от властта и след това тези подаръци доведоха да унизяването на хиляди хора, като включим и случая с Кремиковци.”, коментира депутатът от листата ДПС Кърджали Юнал Тасим.

*35-то място в класацията „100-те най-богати българи” за 2010г., в.”Пари”
**Според изчисления на ФНСМ - КНСБ
*** Доклад за дейността на „ОЦК” АД - 2009г. и 2010г.

 


 
Коментари
 
Спас Гечев - 27-03-2012 г. 09:40:11

и кой поема "Горубсо-Мадан" Николай Вълканов/Минстрой/ който усвои основният левов ресурс при строежа на ОНЯ язовир който струваше на държавата България около 1 000 000/един милиард лева/ и т.н.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990