EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОЛАФ:България с най-малко нередности по европроекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОЛАФ:България с най-малко нередности по европроекти

mail07:00 | 15.06.2016прегледи 961 коментарикоментари 0


Всички средства, изплатени по Програмата за развитие на селските райони през 2015 г., вече са възстановени на България, съобщиха от Министерството на земеделието.  Изявлението идва след медийни публикации, че Брюксел отказва да изплати вече похарчени от държавата 550 милиона евро. 552 милиона евро е разплатила България по селската програма за 2015 година, каза на извънреден брифинг заместник-министърът на земеделието Васил Грудев. Сумата е възстановена още през март тази година с изключение на 182 милиона евро, които са преведени по-рано от ЕК под формата на авансово плащане по програмата. В момента в България има отворени девет преговорни процедури за парите по селските райони, но единствените санкции, които са наложени са за 26 милиона евро и това не е новина. Грудев не отрече, че от края на април има писмо от ЕК, но то засяга проблеми от чисто счетоводно, а не от финансово естество. Проблемите ще бъдат отстранени от сертифициращия орган и не могат да доведат до санкции за държавата, категоричен е Васил Грудев.

България е сред държавите с най-малко засечени нередности по европроекти. Това стана ясно от статистика, която представи директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер на заседание на Комисията по бюджетен контрол в ЕП, съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ.
При представянето на годишния доклад на агенцията бе посочено, че в България са засечени 513 нередности при работата с европейски средства. За сравнение в Испания този брой е 6853, в Румъния 3606, в Чехия 2788, а в Германия е 1308. В тази класация има 15 държави членки с по-лоши показатели от българските. В България нередностите са засегнали едва 1,5 на сто от направените плащания, докато в Словакия този процент е 15, в Чехия 6, а в Румъния над два пъти повече - 3,4 на сто при средно за ЕС 1,9 процента.
На разискванията евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков изрази тревога от продължителността на разследванията, които понякога продължават над 8 години и ненавременното им публикуване пречи на справедливото правораздаване. Според Новаков е необходимо намаляване на времето за разследване на сигнали и ясно разграничение на измамите от административните грешки в работата по проекти, съфинансирани от европейските фондове, се казва в съобщението на пресцентъра на ПП ГЕРБ. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145