EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Окончателна забрана за ГМО гласува парламентът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Окончателна забрана за ГМО гласува парламентът

mail16:26 | 18.03.2010прегледи 891 коментарикоментари 0


След повече от месец яростни дискусии в обществото и в парламента народното събрание прие на второ четене днес запазване на забраната за освобождаване в околната среда и пускането на пазара на генно-модифицирани тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.
Същото така окончателно бе гласуван текст, с който се забранява пускането на генетично-модифицирани организми (ГМО) на по-малко разстояние от 30 км от защитените зони и НАТУРА-териториите, на по-близко от 10 км от стационарните пчелини и на 7 км от площи с отглеждани биологични култури.
Народните представители приеха и санкциите за нарушителите на забраната за освобождаване на ГМО, които се движат между 500 хил. до 1 млн. лв.
Гласуването е голяма победата на българските граждани.
97% от българите според проучване на НЦИОН, направено преди дни,  поддържат мнението, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия.
Ставащото в България наистина е забележително тъй като преди две седмици германската компания BASF съобщи, че възнамерява да отглежда своите генномодифицирани картофи Amflora още тази година, след като получи разрешение от ЕК за това.
От картофите на BASF се произвежда чист амилопектин, предназначен за производство на гланцова хартия, някои бетони и лепливи вещества. Не се предвижда хранителна употреба, уточняват от компанията.
Разрешението за картофите е първото подобно, издадено от 12 години в ЕС, където тези продукти предизвикват остра полемика.
Брюксел прие също така и да се продават в Европа три разновидности на генно модифицираната царевица на американската компания Mоnsanto  - производни на MON 863, посочи в комюнике ЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg