EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИСР поиска агресивни мерки от ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИСР поиска агресивни мерки от ЕЦБ

mail13:00 | 17.09.2014прегледи 873 коментарикоментари 0


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи прогнозата си за растежа на големите развити икономики и призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да въведе много по-агресивни стимули за предотвратяване на риска от дефлация в еврозоната, предаде Ройтерс.
Призивът засилва нарастващия натиск върху еврозоната, по-специално върху ЕЦБ, да насърчи растежа преди срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20 по-късно тази седмица в Австралия.
ОИСР очаква растежът на еврозоната тази година да бъде само 0,8%, а догодина да се ускори до 1,1%.През май очакванията на организацията с централа в Париж бяха за растеж от 1,2 % през 2014 година и 1,7% през 2015 година.
ОИСР намали прогнозата си за растежа на Германия, Франция и Италия до съответно 1,5%, 0,4% и свиване от 0,4%. За следващата година очакванията на организацията за тези страни са за растеж съответно от 1,5 %, 1% и 0,1%, отбелязва Блумбърг.
ОИСР понижи очакванията си и за растежа на САЩ от 2,6 % за тази година на 2,1% и от 3,5% за следващата година на 3,1%, допълва Ройтерс.
Очаква се на срещата на Г-20 САЩ да призоват европейските страни да вземат мерки за засилване на търсенето и икономическия растеж на фона на опасността от дефлация, според високопоставен представител от американското финансово министерство.
ОИСР отбелязва, че макар инфлацията в еврозоната, която през август отчете петгодишен минимум от 0,4%, да би трябвало да се засили с възстановяването на търсенето, толкова ниски стойности, близки до нулата, повишават риска от дефлация.
Предвид очакванията за нисък растеж и опасността търсенето да бъде допълнително подкопано, ако инфлацията остане близо но нулата, или дори стане отрицателна, ОИСР препоръчва повече парични стимули за еврозоната, отбелязва организацията в съобщение към оповестените днес прогнози.
Неотдавнашните действия на ЕЦБ се одобряват, но допълнителни мерки, сред които количествено облекчаване, са оправдани, допълва ОИСР.
Неотдавна ЕЦБ намали лихвата си почти до нулево равнище и обеща да купува обезпечени с активи ценни книжа, за да насърчи кредитирането на компаниите.
Досега обаче институцията се е въздържала от парично стимулиране подобно на осъществяваното в САЩ и Япония, състоящо се в голямо изкупуване на държавни и други облигации, за да се намалят лихвите.
За Япония ОИСР прогнозира растеж от 0,9% тази година и 1,1% догодина. Предишната прогноза бе за растеж от 1,2% тази година и 1,3 % догодина. Извън страните членки на ОИСР организацията очаква като цяло стабилен растеж на Китай от 7,4% тази година и 7,3% догодина, като прогнозата остава без промяна спрямо май.



 


Тагове: ОИРС, прогноза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg