EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Одрин: Търговци искат коридор за българи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Одрин: Търговци искат коридор за българи

mail08:05 | 30.08.2021прегледи 800 коментарикоментари 0


Одринските търговци се жалваха пред областната управа, че българите вече все по-рядко идват на пазар в граничния град. Като причина се изтъква, освен Covid-19, изключително натоварения ГКПП "Капитан Андреево"-Капъкуле. Те настояват да бъде сформиран специален експресен коридор за тези, които пътуват до Одрин на пазар, съобщи "Марица".

Търговците също призоваха да се ускорят митническите процедури на граничния пункт Капъкуле специално за българските граждани.

„Имам магазин в Одрин от 15 години. Поради пандемията бизнесът ни силно пострада. Едва плащаме наема за магазина. Българите трябва да чакат на границата често по 5 часа. По тази причина много малко от тях вече пристигат да пазаруват, въпреки изключително изгодните цени. Обикновено през уикенда идваха повече хора, но това вече не е така. Преди това главната улица тук беше затворена за движение поради многото български туристи, но сега това не се налага, защото не идват. Ние се страхувме, че от септември може да има ново ограничение на пътуванията заради коронавирус вълната в двете страни.", каза един от потърпевшите търговци Халил Гиргин.

Колегата му Бурак Туна допълни: „Тук правим бизнес предимно с българи. На едро, дребно, храни и почистващи препарати и консумативи. Тъй като изискването за ПСР тестове за неваксинираните продължава на границата, няма много посетители за пазаруване. Автобусни турове не се правят. Засега е тихо. ГКПП е твърде натоварено, предимно на входа с България, защото сега е сезонът в който турските гастарбайтери се връщат в Европа след лятната ваканция. На пункта има дълга опашка. Те преминават бавно. Проверките продължават. Ето защо юли-август минава трудно, така е всяка година. Засега чакаме така. Надявам се да стане по-добре."

Метин Доган също се оплаква, че магазинът му е празен.

„Поради тежките гранични процедури комшиите не идват. Хората казват, че чакат на митницата 5-6 часа. Нашето искане е да се ускорят митническите процедури. Не мисля, че българите няма да искат да дойдат. Те също са много разстроени, че не могат да дойдат тук", казва Доган.

Междувременно Одрин е една от най-ниско засегнатите от Covid-19 области в Турция с 66.46 случая на 100 хил. население. Провинцията е на трето място в страната по приложени Covid-19 ваксини като на 87.8 на сто от населението е приложена поне една доза ваксина.

  


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg