EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Овцевъди с колективни искове към МЗХГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Овцевъди с колективни искове към МЗХГ

mail13:10 | 04.07.2018прегледи 757 коментарикоментари 0


Очаква се над 1800 овцевъди и козевъди да предявят колективни искове към Министерството на земеделието, храните и горите/МЗХГ/ за пропуснати ползи след решението на ВАС, с което окончателно се отменя действието на член 23 от Наредба 3, регламентираща директните плащания.
Това съобщиха в пресклуба на БТА във Велико Търново съпредседателите на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите/НОКА/.
Според Симеон Караколев, член на УС на асоциацията, действието на наредбата за директните плащания, приета през 2017 година е ощетило фермерите, защото те е трябвало да доказват колко мляко са произвели чрез продажби към мандрите за да получат субсидия.
От асоциацията прогнозират, че щетите до този момент за производителите възлизат на 15 милиона лева, които те ще търсят по съдебен път.
Членовете на НОКА многократно са предупреждавали и протестирали срещу наредбата, защото тя е принуждавала фермерите да продават млякото си на безценица, като в отделни региони изкупната цена е паднала с 40 процента, посочи Караколев.
Най-големи загуби са претърпели малките и средни производители, отбеляза проф. Иван Станков, изпълнителен директор на асоциацията. Според него след отпадането на наредбата трябва да бъдат насърчени и преките фермерски продажби, за да бъде спасен отрасъла и да се мотивират производителите.
Той цитира данни, според които от 80-те години на миналия век, стадата от кози и овце в рамките на страните от ЕС са намалели с 25 милиона, а в България те са намалели с девет милиона.
Според Бойко Стоянов, член на УС на НОКА вина за претърпените загуби след влизането в сила на Наредба 3 има екипът на министър Десислава Танева, а решението на съда доказва, че тя е била в разрес със законите и нормативните правила, свързани със сектора.
От асоциацията изразиха опасения, че мерките които се вземат срещу огнищата на чума по дребните преживни животни не са достатъчни.
Те ще настояват за обезщетения не само на стопаните, чийто животни са били евтаназирани, но и за тези, които са претърпели косвени загуби заради наложената шестмесечна карантина.
/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg