EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Овергаз" предупреден още на 21 декември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Овергаз" предупреден още на 21 декември

mail18:20 | 06.01.2016прегледи 1838 коментарикоментари 0


ЕК е получила писма с оплаквания от спирането на доставките от руския газов монополист "Газпром" за българския частен разпределител "Овергаз", съобщава Euroactiv, позовавайки се на говорител на ЕК: Комисията може да потвърди, че е получила писма по проблема. Тя ще разгледа повдигнатите въпроси.

До ЕК са изпратени две писма от "Овергаз", уточнява Euroactiv, цитиран от БНР. Първото е с дата 23-ти декември 2015-а г., а второто - от 30-и декември 2015-а г. В тях се казва, че спирането на доставките на газ при действащ договор, без предупреждение, е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар и сериозно ще навреди на конкуренцията. Според "Овергаз" това действие в нарушение и на европейските директиви.

Подозираме, че съвпадението на интереси между БЕХ и "Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира "Южен поток" в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция, казва изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев пред Euroactiv. Той обяснява, че на 21-ви декември е провел телефонен разговор със заместник-председателя на “Газпром“ Александър Медведев, в който му е било казано, че “Газпром“ спира доставките от 1-ви януари, без значение, че дружеството “Овергаз“, в което "Газпром" държи дял от 50%, има договор до 31-ви декември 2017-а година.

ЕК води и разследване срещу "Газпром" за злоупотреба с пазарното му господство в пет европейски страни, включително в България, където руският доставчик се радва на пазарни дялове от 50 до 100 процента. Евентуално решение, че е имало злоупотреба, може да му коства глоба до 10% от целия търговски оборот на "Газпром".

Комисията за енергийно и водно регулиране следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк" след 1 януари 2016 г. Председателят на комисията Иван Иванов е в постоянен контакт с представители на институции и организации в отрасъла и с всички заинтересовани страни, ангажирани за разрешаването на въпроса. По този повод на 4 и 5 януари 2016 г., по искане на КЕВР, бяха изслушани представители на ръководствата на „Булгаргаз“ ЕАД и на „Овергаз Мрежи“ АД, съобщава КЕВР. Членовете на Комисията бяха информирани за постигнатата договореност между двете компании, която гарантира непрекъснатост на доставките на природен газ за крайните битови и стопански потребители на „Овергаз Мрежи“ АД. На проведените срещи Комисията за енергийно и водно регулиране оцени високо положените усилия от страна на „БЕХ“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Овергаз Мрежи“ АД за разрешаване на възникналия проблем. По настояване на КЕВР, „Булгаргаз“ ЕАД и „Овергаз Мрежи“АД поеха ангажимент да информират регулатора при всяка промяна на ситуацията. Със заповед на председателя на КЕВР Иван Иванов, регулаторът започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на „Овергаз Мрежи“ АД. В случай на възникнала необходимост, Комисията за енергийно и водно регулиране има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателство, в рамките на своята компетентност.

 


Тагове: Овергаз, ЕК, писмо
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg