EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общини: София, Плевен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: София, Плевен

mail18:10 | 26.08.2020прегледи 689 коментарикоментари 0


Поради огромния интерес към проекта за безплатна подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи екипът на Столичната община удължава крайния срок за подаване на формулярите за участие с един месец - до 18 септември, съобщават от общината.
Само за 19-ти август са отчетени рекорден брой подадени формуляри в различните райони - около 500.
До 31 август ще продължи и изнесената разяснителна кампания по места. Целта е екипът на проекта да отиде при гражданите, предоставяйки възможност на всички желаещи да зададат лично въпросите си, както и да им съдействат при попълването на формуляра.
Проектът на Столична община е насочен към подмяна на стари домакински отоплителни уреди на твърдо битово отопление - дърва или въглища, с екологични - на пелети, ток, ТЕЦ или газ. За участие са поканени всички граждани на Столична община, а първите нови уреди се очаква да бъдат монтирани през следващия отоплителен сезон. Проектът е насочен към подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата и се реализира с финансовата подкрепа на ОП "Околна среда 2014 - 2020 г.", съфинансиран от ЕС чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България, информират от Столичната община.

...................................

Изоставането при събиране на приходите на община Плевен намалява; всеки ден водим борба да държим финансите "над водата". Това заяви плевенският кмет Георг Спартански.
Той уточни, че община Плевен през май т.г. е имала 6 млн.лв. по-малко приходи в сравнение с предходната. През 2019 г. събраните средства са били 16 млн., през 2020 г. - 10 млн.лв. Дупката в бюджета бе 40 на сто, затова не асфалтирахме улици "като за световно", коментира Спартански. "Към 1 юли ситуацията се промени - имаме 2 млн.лв. изоставане, т.е. изоставането е намалено. В оставащите месеци до края на годината ще бъдем поставени пред изключително изпитание да можем навреме и без затруднения да си изплащаме задълженията към доставчици на стоки и услуги, заплати и осигуровки, подчерта кметът.
"Част от мерките на държавата към общините срещу последствията от коронавируса са, че ни се даде възможност да поискаме до 2 млн.лв. безлихвен кредит. На този етап стискаме зъби и не вземаме кредит. Опитваме се да държим кораба на повърхността без кредит", отбеляза Спартански.
Кметът на Плевен апелира фирмите и гражданите, които все още не са се издължили към общината, да го направят. Той изрази и надежда и да не се допускат забавени средства към общината. Надяваме се парите, които предварително изплащаме по различните проекти, по които работим по европейски програми, да ни бъдат възстановявани навреме, защото се държим на повърхността с много големи усилия, допълни Спартански. По думите му тепърва се очаква финансово изпитание за всички общини, без значение дали са малки или големи, като следствие от коронавируса, икономическата и политическа ситуация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg