EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общината взе апартамента на А.Луканов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общината взе апартамента на А.Луканов

mail17:20 | 09.08.2011прегледи 1100 коментарикоментари 0


Столична община влезе във владение на апартамента на семейство Луканови на ул. "Латинка" 15 в столичния квартал "Изток".
Това е домът, пред който на 2 октомври 1996 г. бе убит бившият български премиер Андрей Луканов. Рано тази сутрин, около 9.30 ч. служители на общината в присъствието и на полицаи описаха имуществото в апартамента. По време на цялата процедура доброволно присъства и синът на Андрей Луканов - Карло Луканов. В продължение на почти 20 години се водеха дела между наследниците на Луканов, общината и строителя на кооперацията Иван Оризарски. В крайна сметка съдът реши, че имотът е собственост на Столична община. Докато служителите на общината извършваха описанието на имуществото, пред жилището на Луканови се появи и д-р инж. Иван Оризарски. Според когото през 1982 г. той е бил насилствено изваден от жилището си, апартамент, който по-късно става собственост на семейство Луканови.
Оризарски обясни, че през 1967г. той и семейство Попови, собственици на сградата, сключват договор. Уговорката била той да разшири старата сграда, в която те да получат три гаража в стария разширен сутерен, първия етаж, оформен вече в два апартамента и втория полуетаж, също разширен и оформен с два апартамента. На него се предоставя "въздухът" над новооформената площ и два гаража в подземието. След известно време условията се предоговарят. Единият от апартаментите на четвъртия етаж е даден на семейство Хайтови. Оризарски призна, че със старите собственици са се съдили по няколко години. Една от причините за това, според него е била тази, че те не са харесали начина на изпълнение на това, което той е направил.
По – късно апартаментът е даден на УБО – службата, която охраняваше държавниците навремето. Там е настанен и бившият премиер Андрей Луканов, а след време семейството му го купува. Тогавашните оценки за него, според Оризарски са за 40 000 лева. Сегашната му цена е за над 1 млн. лв. През това време Оризарски живее 4 години на квартира, а после е настанен като крайно нуждаещ се в апартамент в Западен парк, който по-късно купува. Оризарски казва, че има решение на общинския съвет от 90 – те години, с което местният парламент ще му върне апартамента. "Аз бях дълго време разколебан. Знаете, че не е лесно да пристъпяш един праг, който е окървавен. След това ми прищрака друга мисъл: "А не ходим ли по окървавена земя!?" И реших, че за известно време ще остана тук" Инженерът се надява това да стане до Нова година.
"Едва ли г-н Оризарски ще успее да влезе, освен ако общината не му подари апартамента, защото ние не сме водили никога дела с него, а с общината", каза синът на Андрей Луканов Карло. Той обясни, че инженерът не е собственик на имота от 1973г., когато приключва делото му с братя Попови и затова няма правно основание да влезе в него, тъй като отдавна не е негов собственик. Семейството му купува апартамента от общината, която го отчуждава от сем. Попови и от сем. Хайтови. Карло Луканов призна обаче, че има решение на общинския съвет, с което според него апартамента е подарен на Оризарски "като активен борец срещу Андрей Луканов". "Това беше друг общински съвет, дали сегашният ще реши същото предстои да видим", каза Луканов. Той обясни, че апартамента е купен за около 40 000 лв., а за да се дострои са дадени още 20 000. Според Луканов – младши в началото делото за този апартамент е било чисто политическо и "СДС използва г-н Оризарски като знаме". "Всъщност общината ни съди за това, че не ни го е продала правилно апартамента", каза Карло Луканов.
Процедурата по съдебните дела между Оризарски и след това Столична община срещу Андрей Луканов и неговото семейство е от 1991 година, обясни кметът на район "Изгрев" Панайот Бончев: "Цялата тази процедура през годините се е свеждала до това каква е законността на семейство Луканови в този апартамент и оспорването още по време на строителството за това как е станало настаняването, обясни кметът. В края на краищата съдът решава, че този апартамент е общинска собственост.
На базата на това решение започва процедура. Оказва се обаче, че за този имот има съставен акт и затова, че е общинска и затова че е държавна собственост. Второто обстоятелство дава възможност преди години в апартамента да бъде настанен Андрей Луканов, а на един по-късен етап той да го купи. В крайна сметка съдът решава, че апартаментът е общинска собственост. Още през 2006 г. започва процедурата по отписването на жилището от държавния фонд, което се случва с акт на областния управител. Това стана миналата година и така общината започва процедура жилището да бъде освободено от досегашните му собственици. Кметът на района каза, че четири години те са се опитвали да се свържат със собствениците на апартамента. В крайна сметка днес Карло Луканов дошъл доброволно и сам предал ключовете. Оказа се обаче, че служителите на общината не са имали много работа по описването на имуществото в апартамента, защото той е бил празен. В него не е имало нито техника, нито мебели.
След като Карло Луканов предаде ключовете на общината, той самият обясни, че майка му не живее там от години. Последно в това жилище са живели Лили Герасимова, жената на Луканов и дъщеря й. Сега Лили Герасимова живее при дъщеря си в района на Студентски град. Освен апартамента на сестра му в район Студентски град, семейството имат и два апартамента в кв. Витоша и в момента живее там.
Андрей Луканов е сред основните участници в свалянето на Тодор Живков през ноември 1989 година. Той бе премиер на страната през 1990 г. Две години преди да бъде убит Луканов стана съдружник и президент на руско-българското съвместно енергийно дружество "Топенерджи". Бившият премиер е роден през 1938 година в Москва. През 1992 година - от юли до декември се намира в ареста. Очаквайте подробности.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg