EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Община Бургас е увеличила разходите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Община Бургас е увеличила разходите си

mail17:15 | 29.06.2023прегледи 624 коментарикоментари 0


Близо 298 млн. лева са отчетените разходи по бюджета на Община Бургас към 31 декември 2022 година, като сравнено с предходната година се отчита повишение с около 5 на сто. За държавни дейности администрацията в морската община е разходвала над 192 млн. лева, а за местни дейности, включително за дофинансиране на държавни такива – над 105 млн. лева.

Това става ясно от годишния отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на общината към края на миналата година. Документът е входиран от кмета Димитър Николов за разглеждане от общинските съветници.

В него се припомня, че според Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР), позиционирането на Бургас в сравнителен план е благоприятно спрямо средното за страната и областните центрове. Оценката от прегледа на финансовото състояние на Община Бургас е за запазване на присъдения кредитен рейтинг - дългосрочен кредитен рейтинг - ВВВ; перспектива: стабилна; краткосрочен кредитен рейтинг - А-3; дългосрочен рейтинг по национална скала - АА- (BG), перспектива: стабилна; краткосрочен рейтинг по национална скала - А-1+ (BG). 

От докладната на Николов става ясно, че Сметната палата вече е извършила проверка на Годишния финансов отчет на Община Бургас за 2022 година и го е заверила със становище за немодифицирано мнение.

От данните в отчета става ясно, че е отчетено значително повишение на неданъчните приходи през 2022 година до над 3 218 000 лева при под 2 млн. лева през 2021 година. Най-сериозни са постъпленията от общинска собственост и държавни и общински такси – над 1,5 млн. лева. Нарастват и приходите от глоби, санкции и наказателни лихви и внесен ДДС. По този показател през миналата година в местната хазна са постъпили над 1,3 млн. лева. 

Към 31 декември 2022 година Община Бургас няма просрочени задължения, се посочва в Годишния отчет за изпълнение на бюджета. Просрочените вземания за отчетния период са в размер на над 3,2 млн. лева.                                                    

 

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg