EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обходът на Враца: 6,8 км = 14,6 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обходът на Враца: 6,8 км = 14,6 млн. лв.

mail09:45 | 07.07.2014прегледи 1822 коментарикоментари 0


zoom_sssВ експлоатация е обходният път на град Враца. Проектът „Път I-1 (Е79) от км 0+000 до км 6+816,60“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Новият обект откриха председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков.

Общата дължина на участъка е 6,817 км. Инвестицията е за над 14,6 млн. лв. Обходният път е двулентов с габарит 10,5 м. Изграден е един пътен възел с подлез, две четириклонни и едно кръгово кръстовище, железопътен прелез, 17 водостоци и т. н.

Със завършването на обекта се сбъдна 28-годишната мечта за изграждане на обходния път на Враца. Отсечката е изключително важна за областния град, тъй като се повишава пътната безопастост в една от най-натоварените точки по път Е-79 в Северозападна България, а транзитният трафик се изнася извън града, каза председателят на УС на АПИ инж. Стефан Чайков. Той подчерта, че с пускането на втория мост над р. Дунав при Видин средно на денонощие трафикът по пътния участък е нараснал с близо 40%. Инж. Чайков посочи още, че пътната агенция работи усилено за модернизиране на направлението Видин - Ботевград. Преди дни стартира обществената поръчка за допълнително проектиране и строителство на близо 33 км от пътя Мездра - Ботевград. Прогнозната инвестиция е над 205 млн. лв. без ДДС.

Изпълнител на обходния път на Враца е Обединение „Обход Враца”, в което участват „Трейс Груп Холд” АД, гр. София и „Пи Ес Ай“ АД, гр. Стара Загора. Строителният надзор е осъществен от „Трафик холдинг“ ЕООД. Договорът за строителство е на стойност 14 600 989.45 лв. с ДДС, а за надзор - 1 125 600 лв. с ДДС.

Обектът е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV. Като участък от път Е-79 по него се осъществяват транспортни връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличи транзитният трафик в Северозападна България. Направлението се използва като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия. zoom_sss

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева подчерта, че в област Враца по линия на Публичната инвестиционна програма на правителството се инвестират над 18 млн.лв., половината, от които се влагат за подобряване на пътната инфраструктура. Останалите средства отиват за подобряване на водоснабдяването и градската среда в населените места в областта. В Северозападна България над 1 млн.лв. се инвестират и по програмата за борба с безводието на МРР, която цели да се решат проблемите с недостиг на питейна вода.
До края на месец септември трябва да приключи рехабилитацията на 19 км от пътя Криводол-Девене-Борован, който се финансира по ОП „Регионално развитие" и е на стойност над 10 млн. лв. По проекта ще се ремонтира и моста над р. Ботуня. По програма „Транзитни пътища V” продължава рехабилитацията на пътя Ребърково- Елисейна и Лот 18, който включва пътни участъци между Враца и Монтана, чието изпълнение е над 60%. Министърът подчерта, че рехабилитираните пътища ще подобрят свързанността на региона и безопасността на движение.
До края на годината предстои завършването на близо 90 км нови пътища – освен обхода на Враца, ще са готови и обходният път на Монтана, двата лота на АМ „Марица” и Лот 4 на АМ „Струма”. Терзиева информира, че до 20 юли ще е готов и пътен възел „Българово” на АМ „Тракия”, който е ключов обект за реализиране на далечния северен обход на Бургас. Съоръжението ще позволи извеждане на транзитния трафик в посока Слънчев бряг.

Около 450 служители на "Автомагистрали - Черно море" ще излязат на протест в Шумен заради неизплатени заплати. Това обяви синдикалният лидер в дружеството Господин Янков. Работниците не са получавали възнаграждения за април и май, тъй като от началото на годината от Агенция "Пътна инфраструктура" не са платили нито лев за извършените дейности по изграждането на пътния възел Белокопитово, съобщи БНР.

Към момента строителните дейности се изпълняват по график. Изработеното, но не разплатено, строителство възлиза на 12 692 501 лева. Имаме договори и са доставени материали на стойност около 3,5 милиона лева. В кариерите на дружеството е изработена продукция на склад за 1,7 милиона лева, без ДДС. Дружеството осигурява заетост на 670 души персонал, към тях могат да се прибавят и 350 човека, заети във фирмите подизпълнители, обясни Янков.

Общо платената досега сума на „АМ Черно море“ АД – аванс и сертифицирани строително-монтажни работи, са над 12 млн. лв. за обекта Шумен – Белокопитово от магистрала „Хемус“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). В АПИ от строителя до момента не са постъпвали сертификати, отчитащи изпълнените строителни дейности през т. г. Днес, АПИ изпрати писмо до изпълнителя с покана за внасяне на сертификати за извършените строително-монтажни работи.
Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране на изграждането на участъка Шумен – Белокопитово от автомагистрала „Хемус“. След осигуряване на финансирането за обекта ще може да се разплатят извършените и сертифицирани строително-монтажни дейности. 

Източник: АПИ, МРР, снимки: АПИ


Тагове: Враца, обход
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg