EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обратно броене за еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обратно броене за еврото

mail09:30 | 06.12.2011прегледи 448 коментарикоментари 0


Еврото е изправено пред решителна седмица, в която лидерите от Европейския съюз, призовани спешно от САЩ, ще се опитат да постигнат споразумение по окончателния спасителен план, изплъзващ им се вече две години, информира Reuters.
Въпреки краткосрочния оптимизъм на пазарите за възможна сделка за справяне с кризата на суверенните дългове в Европа, за да бъде гарантирано оцеляването на единната валута, изходът съвсем не е ясен с наближаване на срещата на върха в Брюксел, отбелязва агенцията.
"Тази седмица стабилното бъдеще на еврото, а по този начин и икономическото възстановяване в Европа и заетостта са заложени на карта", заяви пред Ройтерс еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен. "Това налага необходимостта от убедителен пакет от мерки на Европейския съвет (срещата на върха)", допълни той. Вчера Оли Рен призова лидерите от еврозоната да се споразумеят да изтеглят Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за 2012 година, за да допринесат за облекчаване на дълговата криза в еврозоната. Първоначално се предвиждаше той да започне да функционира през 2013 година.
Френският президент Никола Саркози, германският канцлер Ангела Меркел, шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и дори финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще изпълнят главните роли в 5-дневна финансова драма, завършваща със срещата на върха, коментира Асошиейтед прес. Миналата седмица Саркози предупреди, че ако срещата се провали, "светът няма да чака Европа", припомня АП. Саркози днес ще приеме Меркел в Париж, за да представят предложение за по-тесни политически и икономически отношение между 17-те страни в еврозоната.
Утре се очаква гръцкият парламент да даде окончателно одобрение на бюджета на драконовски икономии за 2012 година - условие за втория спасителен пакет, който все още е обект на преговори с частните кредитори, правителствата от еврозоната и МВФ, информира Ройтерс. В сряда и четвъртък десноцентристките лидери, които управляват в повечето страни от ЕС, се събират на конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) в Марсилия, Франция. Това ще осигури на новия испански премиер Мариано Рахой платформа да очертае ангажимента си за радикални бюджетни съкращения и икономически реформи, за да бъдат възстановени държавните финанси на Мадрид.
Освен това форумът ще даде последна възможност на Меркел и Саркози да убедят резервираните си партньори да приемат промяна в договора като ключова част от дългосрочния план за спасяване на еврото преди началото на срещата на върха с вечеря в четвъртък вечер, отбелязва Ройтерс.
Също в четвъртък се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи водещата лихва, за да противодейства на задаващата се рецесия, както и да вземе нови мерки, гарантиращи дългосрочно финансиране на затруднените банки в Европа.
В петък е същинската част от европейската среща на върха, на която трябва да бъдат взети окончателни решения по плана за преодоляване на кризата в еврозоната.
 


Тагове: евро, решения
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg