EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Обрат: В ДКЕВР подават оставки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обрат: В ДКЕВР подават оставки

mail06:55 | 29.08.2014прегледи 1636 коментарикоментари 0


обновена

След разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова се съгласиха да подадат своите оставки. Другият зам.-председател на ДКЕВР, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, все още не е оповестил своето решение. Поради съмнения за конфликт на интереси, служебното правителство смята за редно Еленко Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР. Това съобщи МИЕ в късния след обед в четвъртък.

През месец май 2013 г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе именно укрепване капацитета на ДКЕВР. Нещо повече – в свое писмо до българското правителство от 4 април 2013 г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, "които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора". Служебното правителство е убедено, че екипът на ДКЕВР трябва да работи безпристрастно, ефективно, икономически обосновано и в полза на българските граждани.

Не са налице обстоятелства, които да налагат, каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния й състав действия. Това се казва в становище на ДКЕВР изпратено но медиите по-рано вчера, с което се дава отговор на молбата на икономическия министър Васил Щонов да подадат оставки трима членове на ДКЕВР - председателя на регулатора Боян Боев, както и на членовете Лиляна Младенова и Еленко Божков.
ДКЕВР обяснява, че проблемите в електроенергийния сектор, с които се сблъска Комисията в настоящия си състав са:
1. Свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и електроенергия по дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени.
2. Намаляващо потребление на регулирания пазар, в следствие на поетапно либерализиране на енергийния сектор.
3. Натрупани дефицити в системата от минали периоди, породени от отменени методики и неточно прогнозиране на произведена енергия от ВЕИ и експлозивното въвеждане на фотоволтаици в експлоатация през м. юни 2012 г.
Припомня се, че ДКЕВР разработила дългосрочна стратегия за решаване на проблемите в сектора и започна конкретни действия по нея, за които е нужно повече време най-малко 5 години.


 


Тагове: ДКЕВР, оставки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg