EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обама:Силициевата долина срещу терористи!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обама:Силициевата долина срещу терористи!

mail12:10 | 09.12.2015прегледи 1954 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Барак Обама призова Силициевата долина - центъра на високите информационни технологии - да помогне в борбата срещу екстремистките групировки, които използват социални медии и електронни комуникации, за да подготвят и да призовават към насилие, предаде Ройтерс. Така той отново поднови дебата за свободата и правото на лично пространство в интернет.
"Ще призова лидерите в сферата на високите технологии и на правоналагането да намерят начин да затруднят терористите, които използват технологиите, за да избягат от правосъдието", каза Обама в телевизионното си обръщение от Овалния кабинет в Белия дом. Той се опита да повдигне духа на американците, разтревожени от заплахата от възможни нови терористични атаки след стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния, при която съпрузи с радикални ислямистки възгледи убиха 14 души по време на коледно парти.
Тази трагедия отново разпали стария дебат за опитите на властите да използват средства за електронно следене с цел откриване и залавяне на екстремисти, прибягващи към насилие. В незабавен отзвук от Конгреса шефът на комисията по външните работи в Камарата на представителите, републиканецът Ед Ройс, каза, че "ако искаме да предотвратим нови подобни атаки, президентът ще трябва да изложи една цялостна стратегия". Той настоя , че комисията ще разисква приемането на специален закон за целта в сряда и призова Обама да предостави повече подробности за такава стратегия, която "да се противопостави на използването на социалните медии от терористите".
Висш служител от президентската администрация каза, че в близките дни Белият дом ще проведе разговори с компании от хай-тек сектора за оформяне на "ясно виждане кога, според нас, социалните медии се използват активно и оперативно за апология на тероризма".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg