EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обама за незабавна реформа в здравеопазването

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обама за незабавна реформа в здравеопазването

mail19:00 | 23.07.2009прегледи 575 коментарикоментари 0


Barack Obama_lПрезидентът на САЩ Барак Обама обяви, че двете системи за оказване на медицинска помощ в САЩ, финансирани със средства за здравно осигуряване - Медикеър и Медикейд - са "основната движеща сила" зад огромния федерален дефицит и трябва да бъдат "укротени" като част от промените на здравното законодателство, предаде Асошиейтед прес.
На пресконференция по случай първите шест месеца след встъпването си в длъжност Обама подчерта, че здравната реформа е ключ към възстановяването на икономиката. "Ако не можем да контролираме тези разходи, няма да можем да контролираме и дефицита", изтъкна той.
Той се обяви срещу плановете системата за здравеопазване да се финансира предимно чрез увеличаване на данъците на средната класа и специално срещу въвеждането на данък върху допълнителните средства за медицинско обслужване, давани от компаниите. Той изрази одобрение за решението на Конгреса да ограничи възможностите за намаляване на данъците на най-богатите си сънародници, както и други мерки, които се предприемат, за да се осигурят 1000-та милиарда долара, необходими за реформа на здравеопазването през следващите 10 години.
Обама има намерение да изпълни обещанието си плановете за здравна реформа да бъдат окончателно оформени и гласувани в Конгреса през август преди лятната му ваканция. Този процес не може да се развива с бавни темпове, тъй като това би позволило на различните лобита да издигнат допълнителни препятствия, подчерта Обама.
Пакетът от икономически стимули на стойност 787 милиарда долара на новата американска администрация позволи да се намалят с милиарди долари семейните данъци и данъците на малките предприятия, разширен бе обхватът на помощите при безработица, здравното осигуряване обхваща и безработните американци, посочи президентът. Икономическите стимули, въведени от неговата
администрация, ще продължат да създават работни места поне още две години, смята Обама.
Той призна, че обществеността с право е загрижена заради огромните средства, изразходвани за спасяване на банки, за мерки за възстановяване на икономиката и за различни допълнителни бюджетни разходи. Президентът подчерта, че това са били мерки, които той е бил принуден да предприеме, за да се справи с наследената от него икономическа криза.
Но премахването на излишъците в системата, както и промените в бюджета не са достатъчни, подчерта той. За да се спестят пари и да се намали натрупаният дефицит, администрацията трябва да промени системата за здравеопазване.
В тази връзка президентът изтъкна и необходимостта от нова нормативна уредба на финансовата система, за да се преодолеят поведението и практиките, довели Wall Street едва ли не до колапс.
В интервю за днешния брой на вестник "Вашингтон пост" Барак Обама изтъква, че може да се наложи да бъде създадена нова комисия за анализ на структурните реформи във федералния бюджет, съобщи Ройтерс. "Ако здравна реформа доведе до структури, които не влияят върху дефицита, и ако във Вашингтон бъде въведена бюджетна дисциплина, тогава според мен ние ще можем - към края на тази година или в началото на следващата - да получим по-пълна представа как да се справяме с разпределението на средствата по един по-сериозен начин", посочва президентът.

Барак Обама във Flickr.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg