EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма рециклирано ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма рециклирано ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”

mail14:30 | 01.04.2011прегледи 1983 коментарикоментари 0


На 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира свежо ядрено гориво на основа на обогатен природен уран с обогатяване по U 235 3,5 до 5 на сто с тип на касетите ТВСА, производство на ТВЕЛ ОАО, Руска Федерация. Това съобщиха за БТА от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в отговор на запитване по повод твърдения на ядрения физик и бивш служител на централата Георги Котев, че на 5 и 6 блок се използва рециклирано ядрено гориво. Със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на 17 януари беше сформиран съвет от независими експерти, който да провери твърденията на Котев, че при прехода от касети тип ТВС-М към касети тип ТВСА в блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" е използвано ядрено гориво от преработен уран.
В двумесечен срок експертите трябваше да представят доклад с резултатите от направената проверка. Техническият анализ е готов и е приет от администрацията на МИЕТ. Резултатите от работата на групата еднозначно доказват, че твърденията за използване на рециклирано ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" не почиват на никакви факти. Направеният анализ на резултатите от измерване на съдържанието на свежо ядрено гориво в случайна извадка от горивни касети, произведени между 2006 и 2010 г., както и в три касети, произведени от 1979 г. до 1994 г. показват, че нито една от тях не е от преработен уран (рециклирано гориво). Това е главното заключение на експертния съвет. Според вторите на доклада няма никакво експериментално свидетелство атомната електроцентрала да използва горивни касети от преработен уран. Всички проверки, направени досега, потвърждават, че в АЕЦ "Козлодуй" не е експлоатирано ядрено гориво от друг вид, освен от свежо ядрено гориво на основа обогатен природен уран, подчертават от ведомството.
През септември 2008 г. по препоръка на Агенцията за ядрено регулиране е извършена проверка от независим международен експерт (шведската фирма Studsvik Nuclear AB) на свежото ядрено гориво. Резултатите показват пълно съответствие на използваното в АЕЦ "Козлодуй" свежо ядрено гориво с техническите условия за производство на ядрено гориво от природен уран. През май 2009 г. е извършена повторна проверка посредством назначена съдебно-техническа експертиза, възложена на експертна група от Института за ядрени изследвания и ядрена безопасност при БАН. И тази проверка е установила пълно съответствие на използваното от АЕЦ "Козлодуй" свежо ядрено гориво с техническите условия за производство на ядрено гориво от природен уран.
Независимо от тези проверки през октомври 2008 г. специалистите от АЕЦ "Козлодуй" са разработили методика за определяне на концентрацията на един от лимитиращите изотопи в свежото ядрено гориво - U 232. Прилагането на методиката също е установила, че използваното в АЕЦ "Козлодуй" свежо ядрено гориво е изработено от природен уран. В този дух са и заключенията на експертния съвет, назначен със заповед на министър Трайков, чиято работа приключи наскоро. Няма никакви доказателства, които да подкрепят тезата за използване на рециклирано ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй", подчертават от МИЕТ. През последните години АЕЦ "Козлодуй" е проверявана многократно и по отношение на нейната сигурност и безопасност, както от български регулаторни органи, така и от международната ядрена общност, припомнят от ведомството. Наскоро в централата е завършила последваща проверка на WANO - Световната асоциация на ядрените оператори, чиято мисия е постигане на максимално ниво на безопасност и надеждност на ядрените централи чрез обмен на информация и насърчаване на комуникацията. Последващата проверка се състоя 19 месеца след партньорската проверка през юни 2009 г. Тогава в официалния доклад на мисията експертите на WANO регистрираха редица силни страни и добри практики, бяха посочени и области, в които могат да се направят още подобрения за повишаване на безопасността и надеждността на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", отбелязват от МИЕТ. След проверката от 2009 г. е направен анализ на получените резултати и е изпълнена програма на база на направените препоръки. При направената проверка беше дадена висока оценка за състоянието на съоръженията и системите на 5 и 6 блок на АЕЦ и за компетентността на персонала на всички нива, подчертават от МИЕТ. През 2008 г. в АЕЦ Козлодуй се проведе мисия на Международната агенция за атомна енергия за последваща проверка, чиято цел беше да се оцени съответствието на изпълнената програма за модернизация на 5 и 6 блок с дадените през 1995 г. и 2000 г. препоръки от МААЕ, припомнят от ведомството.
Екипът на МААЕ е оценил като впечатляваща и успешна извършената работа. Според експертното заключение чрез изпълнението на програмата модернизираните блокове са приведени в пълно съответствие с всички съвременни нормативни изисквания по отношение на безопасността и надеждността на АЕЦ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg