EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тества ли се ново ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тества ли се ново ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”?

mail18:10 | 23.02.2011прегледи 2165 коментарикоментари 4


Мира Лазарова

Очаква се на 17 март да бъде оповестено становището на съвет от експерти, които проучват тезата на физика Георги Котев, който твърди, че при преход от касети тип ТВС-М към касети тип ТВСА в блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй" е използвано ядрено гориво от преработен уран.* На 17 януари т.г. със заповед на икономическия министър Трайчо Трайков е сформиран съвета, в състава на който влизат специалисти по ядрена техника и ядрена енергетика от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски", от Съюза на физиците, технолог по контрола в българската атомна централа и атомен физик. Целта на д-р Ивайло Христосков, доц.Петко Петков, Ани Влъчков и д-р Пламен Мишев е в двумесечен срок да проучат тезата на Георги Котев, че в АЕЦ се използва рециклирано ядрено гориво, като МИЕТ и АЕЦ „Козлодуй" ЕАД обещават пълно съдействие. Резултатите и евентуалните действия вследствие на доклада ще бъдат публично оповестени, обещава министерството. В съвета е поканен и Георги Касчиев, ядрен физик и предподавател във Виенския университет, но той отказва, като обяснява с писмо** до икономически министър аргументите си затова.
Досега са използвани повече от 2 млн.лв. от българския бюджет за международни експертизи, анализи, командировки за проверка на тезата „Котев”, твърди МС чрез свое писмо до самия Котев. В момента е в ход процедура по закона за достъп до обществена информация, чрез която Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская”, подкрепяща действията на Котев, се стреми да получи подробен отчет за така изхарчените бюджетни средства.

И докато се очаква експертното становище какво гориво има в АЕЦ „Козлодуй”, Economynеws.bg разговаря с Георги Котев.
-Г-н Котев, защо според Вас АЕЦ отхвърля твърдението, че използваното там гориво е рециклирано и че на практика се тества нов тип гориво? Какви са подбудите затова? Носят се слухове в средите на ядрената общност, че частна компания е спечелила почти 1 млрд.евро от 2004 досега, чрез използване на това гориво?
-Ако АЕЦ признае постфактум, означава да се признае зла умисъл. Или казано по друг начин, ако се признае факта, че от 7 (седем) години в България се експлоатира експериментално, рециклирано гориво следва много дълго да се обяснява как се е стигнало до тази ситуация, без санкция на АЯР, на каква цена се е случило това, кой е загубил и спечелил и т.н. и т.н. А още по-разбираемо, това ще означава една фармацевтична компания да признае, че е пуснала на пазара нов вид лекарство, без то да е минало задължителните, предварителни тестови изпитани, за да може компанията да си спести разходите по тестовете.
Подбудите са единствено и само финансови. Корупция в изключително големи размери. На практика имаме контрабанда на ядрено гориво. Казвам последното, защото напоследък ни занимават само с контрабандата на алкохол и цигари (основно), но на практика, в случая, с който се занимавам, имаме контрабанда на ядрено гориво, която "убягва" от погледа на властта и на повечето медии.
Печалбата е даже много близко до 2 000 000 000 (два милиарда) лева и отива основно в джобовете на руската компания, доставчик на горивото - ТВЕЛ. Малка част от нея се връща и в България. За целта от октомври 2004 (две хиляди и четвърта) г. към ТВЕЛ е прикрепена двучленната българска фирма "Атомхим инженеринг" (съдружници Владимир Вушев и Спартак Кимон Георгиев!!!), която да играе ролята на пощенска кутия, по която да се връща делът от Русия, към българските участници в схемата. (Козлодуй плаща на ТВЕЛ нещо, което не би следвало да се плаща, а после чрез пощенската кутия се връща частта за българите. За по-лицеприятно, пощенската кутия е наречена "консултант". Преди това руснаците са доставяли гориво за Козлодуй, в продължение на 30 (тридесет) години, без да имат необходимост от никакви "консултанти", и изведнъж ... Нещо повече, руският доставчик печели в тази ситуация по още два канала. Първо, защото им е платено от Западна Европа за суровината, от която се изготвя горивото за Козлодуй. и второ - защото производството на рециклирано ядрено гориво е по-евтино, отколкото ако се произвежда от природен уран.
-Защо шведската компания "Studsvik Nuclear AB прави проверка през 2008 година и заключава, че горивото отговаря на официалните документи? Може ли да се говори за мълчаливо одобрение на тестването на този тип гориво, за да бъде прилагано то като по-икономична и ефективна технология и в други централи?
-Шведската компания прави проверката, защото е поканена за това от българския ядрен регулатор АЯР, без конкурс и обществена поръчка (по неофициална информация за сумата от 300 000 (триста хиляди) лева). Два месеца преди самата проверка да се състои тогавашният изпълнителен директор на АЕЦ-а Иван Генов (състудент и близък приятел на Р. Овч.) заявява на пресконференция, че проверката ще бъде публична, прозрачна, в присъствието на външни наблюдатели, които, ако желаят, даже могат да правят свои паралелни измервания. Нещо повече, пак там той заявява, че проверката ще се проведе от екип на МААЕ (Международната Агенция по Атомна Енергетика, Виена, Австрия), за което тогава са се водили преговори лично с Мохамед Ел Барадей, тогава президент на МААЕ, сега кандидат президент на Египет. В последствие всичко става тихо мълком, и то с компания от страна, която е заинтересована истината да не се разбере. (Кралство Швеция е в "клуба" на западно европейските страни, които от 15 години си изнасят отработеното ядрено гориво в Русия, която суровина и се използва за рециклиране и последващо експериментално използване в България.) Освен това, от чисто техническа гледна точка, протоколът от шведската проверка е под всякаква критика. Последното е трудноразбираемо за широката публика, но за експертите, един поглед върху тристраничния протокол е достатъчен, за да го отхвърлят. И най-елементарното, ако този протокол и тази проверка доказваха нещо, то моите опоненти отдавна да са го внесли в съда и да са ме осъдили, а не да харчат трети милион народна пара. Опцията за "мълчаливо одобрение на тестването на рециклираното гориво" е валидна само и единствено, ако никой не пита, защо и как се случва това. В даденият случай аз съм този, който пита и за това не може да става дума за "мълчание". Когато ми запушат устата, тогава да.

Историята*
През 2008 г. Георги Котев, който работи в АЕЦ "Козлодуй" от 17 години, обвинява ръководството й, че 5-и и 6-и блок се зареждат не със свежо, а с рециклирано ядрено гориво. През лятото на 2007 г. с него се свързват офицери от Национална служба "Сигурност" (НСС) (впоследствие ДАНС), като той споделя опасенията си, че се извършва манипулация с ядреното гориво, която може да има непредвидими и опасни последици. „Те ме поощриха да продължавам да следя развитието на ситуацията и своевременно да ги информирам. Последните ми контакти с тях датират от месец юни 2008 г., когато вече им бях предал всичко, доказващо схемата с подмяната на горивото", се казва в открито писмо на Котев до посланиците на ЕС и САЩ у нас. Според Котев, заради отказа от страна на ръководството на ДАНС да предприеме законосъобразни мерки и заплаха за живота му, той е принуден да напусне страната.
Дирекцията за атомен надзор в България, както и руската компания ТВЭЛ, производител на горивото, отхвърлят тезата на Котев.
Юни 2008 г.Във Виена Георги Котев се среща с представител на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), но последният не проявява интерес към фактите.
Септември 2008г. В АЕЦ пристигат специалисти от шведската компания "Studsvik Nuclear AB", които определят съдържанието на изотопа 232U в горивото като съответстващ на паспортните данни за гориво без рециклиране.
Юли 2010 г. За да привлече европейското внимание Котев обявява гладна стачка близо до централата на ЕК в Брюксел. След декларираната готовност от МИЕТ за изясняване на случая, протестът е прекратен.
Октомври 2010 г. Министър Трайков се среща с Котев, като иска от него в едноседмичен срок списък от стъпки, чието извървяване да покаже правотата на едната или другата страна.
Януари 2011 г. МИЕТ създава съвет от независими експерти за проучване на фактите, изнесени от Котев.

Писмо на Георги Касчиев**
Георги Касчиев отговаря на поканата, като изпраща свое становище до министър Трайков, в което пише:
1. Проверката не цели изясняване на основното твърдение
Г-н Министър, основното твърдение на г-н Георги Котев е, че в процеса на въвеждане на новото гориво, типът на доставяното гориво не е отговарял на типа посочен в документите по безопасност. Хипотезата му, че в доставяното гориво е използуван рециклиран уран е вторична и би могла да обясни съществените разлики между реалното и пресметнатото поведение на реакторите, но са възможни и други хипотези.Проверката на основното твърдение на г-н Котев не би отнела много време на хора като мен, с опит в регулиращи инспекции и проверки на ядрените инсталации. Ако то се окаже неверно, значи той говори неистини и в този случай трябва само да се изясни по каква причина са настъпили аномалиите в поведението на реакторите. Ако обаче е вярно, тогава освен изясняване на аномалиите, трябва да се проверят твърденията му за липса на утвърден ТОБ, за наличие на посреднически фирми, мащабни злоупотреби и корупционни схеми.
Както и във всички досегашни проверки и експертизи, вместо да се проверява ключовото твърдение на г-н Котев за подмяна на горивото, Вие насочвате действията към изясняване на второстепенни въпроси. По този начин експертизата се обезсмисля, нещо повече – възникват съмнения, че се цели имитация на проверка.
2. Обхватът на проверката е силно стеснен
• В съответствие с установения разрешителен режим АЯР (а не МИЕТ) е институцията, която издава разрешения, като провежда собствени експертизи, проверки и поставя условия. Агенцията отговаря и за международното сътрудничество в тази област. Въпреки ключовата роля на АЯР при въвеждане на новото ядрено гориво, в заповедта Ви не е предвидена проверка на специфичната документация по случая, както и разговори със съответните лица от агенцията;
• Не се предвижда да се проверят твърденията на г-н Александър Белковец – физик от АЕЦ, който в началото на 2009 год. напълно потвърди казаното от г-н Котев за аномалии при използуването на новия тип гориво.
• Не се предвижда изслушване на г-н Котев или каквото и да е взаимодействие на експертния съвет с него.
3. В съвета няма нито един независим експерт
В състава на съвета са включени само лица, които са в пряка и силна зависимост от ръководството на АЕЦ Козлодуй, чиито действия трябва да проверяват и анализират. Двама от тях са служители в централата (подчинени на проверяваните), а външните експерти в разследвания период (вероятно и сега) са работили като консултанти по договори с АЕЦ. Не е възможно да се очаква обективна проверка от хора, чиято кариера и бъдеще зависи от проверяваните.
Тези съмнения напълно се потвърдиха в проведен телефонен разговор с един от експертите, който се оказа незапознат с част от тезите на г-н Котев, но нарече твърденията му “бълвоч”, заяви “няма какво да говоря с Котев”, че неговата задача е “да търси доказателства за липса на рециклиран уран в горивото” и че “тези хора от централата трябва да бъдат защитени”. Смятам, че когато тези факти станат известни на обществеността, тази Ваша инициатива ще бъде напълно дискредитирана.
4. Относно моето участие в съвета.
На 22 и 26 октомври 2010 год. по тяхно искане имах срещи с г-н Александър Николов, сега член на борда на директорите на АЕЦ Козлодуй и с г-жа Милена Ценова, началник на кабинета Ви. Г-жа Ценова предложи да извърша проверка на твърденията на г-н Котев. Въпреки съмненията си приех, тъй като получих нейните уверения, че Вие, както и тя искате пълна прозрачност по случая и ще осигурите пълно съдействие за окончателно изясняване на случая. Посочих, че трябва да имам достъп до нужните документи и служители на АЕЦ, АЯР и МЕИТ и получих уверения, че всички въпроси ще бъдат решени. Бе решено да извърша проверката при моето следващо идване в България, в периода 23.12.2010 – 06.01.2011 год., но “поради грешка при прегледите и обработката на имейли” в МИЕТ срокът бе отложен. Не получих предложение от МИЕТ за провеждане на проверката, затова предложих конкретен механизъм как да бъде извършена. Бях уведомен, че предложените мерки се съгласуват с ръководството на АЕЦ Козлодуй. Изумително г-н Министър, все пак този подход – проверяваните да преценяват дали, как и от кого да бъдат проверявани се прилагаше във времето на презрелия социализъм. Във всеки случай той е в пълно противоречие с Вашите декларации за откритост и прозрачност. В последна сметка, съгласно Вашата заповед не съм включен в експертния съвет, няма да участвувам в проверката, не ми е разрешен достъп до материалите, и не съм сред лицата, на които ръководството на АЕЦ трябва да осигури пълно съдействие. Възлага ми се да извърша анализ, въз основа на заключенията на хора, които вероятно нямат опит в провеждането на проверки и инспекции и които са зависими от проверяваните. Всичко това затвърждава усещането ми, първоначално породено от неверните твърдения на ръководството на АЕЦ по повод на обвиненията на г-н Котев, че се продължават опитите да се прикрият някакви нелицеприятни факти. Както обясних и на г-жа Ценова не желая да участвувам в имитация на проверки и настоявам името ми да бъде премахнато от Вашата заповед.


 


 
Коментари
 
нов - 24-02-2011 г. 13:54:42

Заповедта на министъра и да имитира проверка. Защо? 1. Участват заинтересовани лица. 2. Не проверяват основното твърдение на г-н Котев че има несъответствие в поведението на горивото и пресмятанията. При това отклонения над допустимите. Липсва ТОБ!!!!??? Ако министър Трайков наистина желае истинско разследване, следва да изпълни стъпките които г-н Котев му предложи и то в идпълнение на негово искане. В общи линии това е и мнението на г-н Касчиев - независим от правителството и АЯР експерт. Г-н Трайков да отговори и кой ще носи отговорност по Виенската конвенция, ако не дай боже по вина на новото гориво последва ядрена авария. С тази заповед г-н Трайков работи в защита на ядрената мафия. Дали е станал част от нея и ли е кукла на конци???? Защо експертизата на шведите не е възложена от следствените органи а от АЯР която е страна в конфрикта? Къде са 6 /шест / броя касети? Липсват 3 / три / тона ядрен материал!!!!!!!! Дали са в България , скрити от проверката? Това е малката злина, но ако са в Северна Кор

ник - 25-02-2011 г. 12:41:10

Г-н Касчиев направо е зашлевил шамар на министър Трайков. Така му се пада след като не си държи на думата.

Той - 02-03-2011 г. 00:11:04

В тази държава всеки прави каквото си поиска, но да знае, че един ден ще отговарят за всичко, което са натворили. Това да липсват касети ядрено гориво или да се използва "рециклрано". Това да не е старо желязо!!! Хора опомнете се! Да не се събудите един ден и да установите, че сте на "оня свят"!!!

диси - 03-04-2011 г. 21:06:45

Г-н Касчиев е блестящ ум, и се е изразил достатъчно ясно за хората които искат да знаят истината, и не си затварят очите пред подобни проблеми.Замислете се за "прозрачността" и бъдещето на децата си.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905