EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Няма нарушения в ски зона Банско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма нарушения в ски зона Банско

mail12:30 | 29.07.2014прегледи 1546 коментарикоментари 2


Окръжната прокуратура на Благоевград не е установила нито едно нарушение или престъпление при изграждането на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Проверката се извърши по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Това е поредната проверка по сигнали на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", която от години търси отговорност за незаконните сечи и строителство в ски зоната.

Според природозащитниците основната причина за решението на прокуратурата е, че разследващият орган винаги се обръща към службите за строителен контрол да проверяват за нарушения на екологичните закони при строителството в ски зона Банско, въпреки че това е в изключителните компетенции на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Природозащитниците пишат, че в резултат на «този манипулативен и вероятно корупционен подход се стига до абсурдни противоречия в резолюциите на прокуратурата.” Ето техните аргументи:

-Екоминистерството е документирало, че ски писти Плато-1, Шилигарник 2 и Стражите, изгорялата чайна Платото и резервоар с обем 15 000 куб. м не са съгласувани по Закона за опазване на околната среда (вкл. лифт Железен мост-Платото), не са налице разрешителни за строеж и експлоатация, или че наличните не са спазени. Обаче Окръжна прокуратура – Благоевград приема твърденията на строителния контрол, че в ски зона Банско не е констатирано незаконно строителство;

-Екоминистерството свидетелства пред върховната прокуратура, че въпросните обекти не са предвидени в Териториално устройствения план на ски зона Банско, съгласуван с решение по ОВОС №57-13/31.07.2013 г. на МОСВ, а окръжната прокуратура приема единствено твърденията на концесионера и строителния контрол, че обектите са предвидени в плана.

-Върховната прокуратура приема констатациите на екоминистерството, че въпросните обекти не са предвидени в концесионния договор. Но окръжната прокуратура не подлага на съмнение сведението на концесионера и строителния контрол, че обектите са включени в годишните инвестиционни програми на Юлен АД и са съгласувани от екоминистерството.

Така на практика прокуратурата заличава следите от нарушения не само на концесионера, но и на службите за строителен контрол и общината, които през годините са допуснали строителство в ски зона Банско, без да са издадени разрешителни по Закона за устройство на територията и Закона за опазване на околната среда, или пък издадените разрешителни са в нарушения на двата закона.

Именно подобни нарушения са довели до унищожаването на над 650 декара от Национален парк Пирин над концесионната площ и до заплахи за включване на парка в световното природно наследство в опасност на ЮНЕСКО.

С оглед на високия обществен интерес към опазването на Национален парк Пирин, природозащитниците вече са се обърнали към висшестоящата прокуратура с искане разследването да продължи по начин, който гарантира обективност и безпристрастност на проверките за незаконното строителство в защитената територия.

 

 


Тагове: Банско, ски зона
 
Коментари
 
Георгиев - 31-07-2014 г. 16:51:20

Едно нещо да се свърши като хората. Откога чакаме някой да излезе и да го каже това. Брат ми има къща в Банско. Хората направо изнемогват. Има туристи, има желаещи да почиват и зиме, и лете. Обаче мръсните еколози правят всичко възможно, за да спират развитието на региона. Дано сега потръгнат нещата. Надявам се на втората кабинка.

Нено - 31-07-2014 г. 17:09:47

Много добра новина! Ски зоната трябваше да се разшири много отдавна. Така и икономиката ще живне

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3883