EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма да се върне хартиената рецепта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма да се върне хартиената рецепта

mail14:05 | 20.10.2023прегледи 537 коментарикоментари 0


В последните четири дни се повишава броят на издадените и изпълнените електронни рецепти и намалява броят на анулираните рецепти – тези, в които има грешки или пропуски.

Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Той участва в заключителна пресконференция по проект за обучение на кадрите, работещи в областта на спешната помощ.

Не се предвижда връщане на хартиената рецепта, а и министър Хинков заяви преди дни, че връщане назад на този етап няма, допълни той. В момента категорично няма недостиг на антибиотици, добави проф. Гетов. По думите му един от антибиотиците, който липсваше на пазара, се появил ден след въвеждането на електронното предписване, което означава, че идеята за изсветляване на доставката на лекарства работи.

Сега се събират всички сигнали и проблеми, анализират се, има решения на някои казуси, за други предстои, допълни той. Все още не е решен казусът, в който се предвижда курс на лечение, изискващ прием на три таблетки, а в опаковката на лекарството има пет таблетки, посочи проф. Гетов. По думите му този казус на този етап не може да се реши, защото нарушаването на вторичната опаковка на лекарствените продукти е забранена.

Дадена е възможност в случаите, в които са предписани две опаковки от медикамент, пациентът да може да вземе едната, а след една седмица – другата, обясни той. Възможно е и при предписани два медикамента пациентът да може да вземе само единия.

Страната ни не може да изостава от световните тенденции за добра практика, а и освен това изпълняваме програмата на правителството, която категорично залага на 100 процента дигитализация и изсветляване на цялата система на здравеопазването, каза още проф. Гетов.

Очакваме в понеделник издадените електронни рецептите да бъдат над 20 хиляди, добави той и отново припомни, че засега не се предвижда връщане на хартиената рецепта.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160