EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няколко ешелона на защита в София и държавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няколко ешелона на защита в София и държавата

mail09:00 | 30.03.2010прегледи 896 коментарикоментари 0


Фокус: Г-н Джамбазки, до каква степен има риск от подобни атаки в София, като тези в метрото в Москва и кои са най-рисковите места?
Ангел Джамбазки: Ако говорим специално за метрото в София, опасността е не повече, не по-малка от останалите европейски столици, защото градът има планове за действие при подобни случаи, има планове за неутрализиране на подобни опити, което е свързано с видеонаблюдението и предварителната дейност на полицията за установяване на подобни случаи. Без да казвам големи думи, но метрото трябва да е най-защитено от подобни прояви на тези в метрото в Москва. Що се отнася до останалата част на града, тя е защитена според плановете на МВР. Системата за видеонаблюдение трябва да затвори този кръг и да дава някаква предварителна подготовка и предварителна защита.
Фокус: А системата за видеонаблюдение до колко може да помогне за превенция на риска и каква е нейната роля?
Ангел Джамбазки: Може да помогне, защото тя може да разпознава лица. Има оператори в районните управления на вътрешните работи, чиято работа позволява да бъдат установявани хора, които са обявени за издирване, спрямо които има мерки за неотклонение, така че видеонаблюдението може да помогне за издирване и установяване на подобни хора.
Фокус:А по отношение на местата, където се струпват много хора, какво може да кажете - например заведенията, църквите, стадионите?
Ангел Джамбазки: При подобни събития винаги има оперативни планове на полицията, които са до известна степен поверителни, които се привеждат в изпълнение. Разполагат се съответните хора на съответните места, има и профилактика. Нещата, които са възможни да бъдат изпълнени, се изпълняват.
Фокус: А как се организира поведението на гражданите при един подобен инцидент на този от метрото в Москва?
Ангел Джамбазки: Единственото, което трябва да направят хората, доколкото е възможно, е да запазят спокойствие. Защото една сериозна част от травмите и нежеланите последици се случват точно при паниката и хората вместо да съдействат на правоохранителните органи, те създават главоболия.
Фокус: Би ли следвало населението да се подложи на някакво обучение за реакция при кризи и кой би следвало да проведе подобно обучение?
Ангел Джамбазки: Това обучение започва още от дома, след това се провежда в училищата и това се случва. Това би следвало да минава и през мястото, където всеки един работи. Това е начинът – всеки да има най-минимален набор от мерки от начини за реакция при подобни кризи.
Фокус: За София все пак взети ли са всички мерки?
Ангел Джамбазки: Ако някой реши да взриви метрото, най-вероятно ще го взриви. Ако някой иска да взриви автобус 280, ще го взриви. Няма подготовка и няма как да има такава подготовка – така беше и в САЩ, така е и в Русия. Когато имаме работа с терорист самоубиец, той не може да бъде спрян. Няколко са ешелоните на защита на София и на държавата – да се събира предварителна информация от агентурния апарат, да има изтекла информация, че се подготвя атентат и да се разбие групата, която подготвя подобно нещо. Това е предварителна работа. Вторият ешелон на защита е да има видеонаблюдение – то да разпознае хора по тяхното поведение, дали са нервни, дали носят нетрадиционни предмети.
Ако ме питате дали има сигурност за гражданите на София, не, няма – няма и за гражданите на София, и за гражданите на България и за света. Но базовата сигурност се осъществява на базата на видеонаблюдението.
Допълнителните мерки за сигурност не са отменени още от 2001 година. За София също има такива мерки и това са допълнителни обходи на полицейските патрули, има план за действие при тези ситуации.
Но няма ли информация за подобен инцидент, няма ли агентурен апарат, няма ли мрежа, която да проследи, това може да се случи навсякъде и по всяко време. Но доколкото е възможно да се направи някаква подготовка, тя в София е извършена от страна на институциите, но от страна на населението има неинформираност. Ако запитате 10 души на улицата, ще получите 10 различни и неверни отговори.
Фокус: Добре, но обучението на хората кой трябва да го проведе? МВР къде стои в този процес?
Ангел Джамбазки: Домът-училището- работното място. Това е пътят. На МВР не му е работа да провежда обучения. Може би „Гражданска защита”. По работно място всеки трябва да има изработен план за действие и да се проведат евакуации. Това трябва да се провежда всяка година според нормативните изисквания.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg