EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСОРБ учредява Фонд „Общинска солидарност“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСОРБ учредява Фонд „Общинска солидарност“

mail10:10 | 16.04.2015прегледи 788 коментарикоментари 0


Днес предстои учредяването на Фонд "Общинска солидарност“. Решението за неговото създаване беше взето от Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България, проведено през декември 2014 г.
Фондът „Общинска солидарност“ е финансов инструмент за взаимно подпомагане на общините. Необходимостта от създаването му пролича особено силно през 2013 и 2014 г., които бяха безпрецедентни по брой на бедствията, пострадалите и обема на щетите.
Фондът ще функционира на доброволен принцип - всяка всяка община да участва в него по свое желание, след решение на общинския съвет, и според възможностите си. Според правилата за работа на Фонда, всеки член трябва да внесе първоначална вноска в размер не по-малък от 1000 лв., като минималният размер на редовната годишна вноска е в размер на 300 лв. При възникване на бедствие, всяка община ще може да получава помощ в размер до три пъти по-голям от стойността на акумулираните от нея вноски във Фонда. Предвижда се искане на стойност до размера на акумулираните вноски да се удовлетворява в рамките на 24 часа след бедствието, а искания за по-голям размер на помощта (до три пъти от собствените вноски) ще се удовлетворяват до три календарни дни.

Получената от общината помощ подлежи на възстановяване във Фонда до края на следващата година.
Предвидени са механизми за финансова устойчивост на Фонда – размерът на отпуснатите помощи се определя на база наличния ресурс, като те не може да надвишават 90% от наличните средства.
Основното предимство на фонд „Солидарност“ е, че общините ще имат достъп до средства за най-необходимото в първите 24 часа след бедствието. Това е от изключителна важност, защото началните часове след настъпването на подобно събитие са критични, а парите от бюджета пристигат доста по-късно“, коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ.

Междувременно, по предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, правителството одобри нови 28 145 409 лв. за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Почти цялата сума – над 27 млн. лв., са трансфери по бюджетите на общини за разплащане на разходи по овладяването на бедствено положение, ремонти и възстановяване на инфраструктура. С останалите средства се покриват разходи на министерствата, като половината са за дейности по обезопасяване на язовирите, определени в предаварийно състояние.

Сред одобрените с постановлението разходи са за корекцията на дере и на коритото на р. Отманлийска в община Бургас (3,1 млн. лв.), за аварийно почистване на дерета на територията на община Варна (997 хил. лв.), за изграждане на отводнително съоръжение и подпорни стени в с. Манолич, община Сургурларе (909 хил. лв.), за възстановяване на мост в Пловдив (856 хил. лв.), за аварийно възстановяване на улици в с. Долище, община Аксаково (811 хил. лв.), за укрепване и аварийно възстановяване в участък на р. Берковска в Берковица (800 хил. лв.), за ремонт на пътен надлез над жп линията София-Варна и подходите към него в с. Телиш, община Червен бряг (787 хил. лв.), за изпълнение на мерки за предотвратяване на наводнения от р. Поповска в регулацията на гр. Попово (796 хил. лв.), за корекция на речното корито и мостови съоръжения на р. Краневска, община Балчик (764 хил. лв.)

В началото на април правителството предостави на общините близо 14 млн. лв. за овладяване и преодоляване на последиците от обилните снеговалежи и наводненията през последните месеци. Средствата бяха предназначени предимно за възстановяване на извършените разходи за разчистване на пътната инфраструктура, изграждане на временни диги и почистване на критични участъци от речните корита.

Целевите разходи се осигуряват за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014