EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСОРБ представи модел за финансова децентрализация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСОРБ представи модел за финансова децентрализация

mail15:05 | 28.10.2022прегледи 1093 коментарикоментари 0


Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) представи своя модел за финансова децентрализация на форум „Актуални въпроси в работата на общинските съвети“, организиран съвместно с Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) в рамките на Годишната среща на местните власти.

Моделът предлага „две същински мерки за децентрализация“, които включват преотстъпване на 20 процента от данъка върху доходите на физическите лица и 10 на сто от постъпленията от корпоративния данък. Такъв подход са възприели скандинавските страни, за да поевтинят събираемостта, вместо да въведат общински подоходен данък, обясни Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ, цитиран от БТА.

„Тъй като първият въпрос, който се задава във вътрешните ни дискусии, е: „Какво става с икономически по-слабите общини?“, направихме изчисления с още две мерки, които по същността не са децентрализационни, но биха балансирали, при прилагането в комплекс на този модел, икономически по-слабите общини“, обясни Георгиева.

Едната е осъвременяване и разширяване на системата от съществуващи местни данъци чрез разширяване на приложното поле на имуществените данъци и включване на земеделската земя в облагаемите имущества, а втората – преодоляване на драстичното изоставане на данъчните оценки от пазарните стойности на недвижимите имоти, допълни тя.  

Тези четири мерки биха донесли на общинските бюджети общо 1,3 милиарда лева на годишна база по данни за 2019 г. От тях 800 милиона са средствата от подоходния данък, 62 милиона – от корпоративния, 63 милиона – от земеделска земя при данък от един лев на декар, и около 173 милиона от преизчисляване на данъчните оценки с 185 процента ръст, като сметките са правени на база данни от Националния статистически институт за цените на недвижимите имоти, обясни Георгиева.

Изготвеният модел би повишил дела на собствените приходи в бюджетите на всички общини, дори на икономически най-слабите, със значителни темпове, заяви тя. „Резултатите са в плюс за всички общини. Няма да има ощетяване за по-малките, защото при прилагането на един такъв модел, изравнителният механизъм остава – просто се променя неговата форма“, допълни Георгиева.

„Финансовата децентрализация е голяма отговорност. Това е свобода, с която бихме се сдобили, и отговорността за този огромен ресурс, който би постъпил по общинските бюджети, ще падне върху общинските съвети“, затова е важно в разговора да участват и председателите на местните парламенти, каза още изпълнителният директор на НСОРБ.

Този месец предстоят срещи с кметове и председатели на общински съвети в три региона на страната – Югозападен, Северозападен и Северен централен, на които моделът ще бъде представен в детайли и обсъден, преди да започнат преговори с централната власт, парламентарните групи и бизнес партньорите на общините, добави Георгиева.

„Ако получим тези приходи в нашите общински бюджети, отговорността ни ще стане много по-голяма, но пък независимостта ни от централната власт и способността ни за бързи реакции ще бъде несравнимо по-голяма от сегашната, когато трябва за всеки лев да се молим на, което и да е, централно правителство“, завърши изказването си Георгиева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158