EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСИ:Подобрение в бизнес климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСИ:Подобрение в бизнес климата

mail10:25 | 29.04.2012прегледи 1470 коментарикоментари 0


Проведените през април 2012 г. бизнес наблюдения показват известно подобряване на стопанската конюнктура в страната, като общият показател на бизнес климата се повишава с 3.2 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Това обяви днес Националния статистически институт (НСИ) в прессъобщение за състоянието на бизнес климата

Промишленост
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 1.8 пункта в сравнение с нивото си от март, което се дължи на известно изместване на оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията от „задоволително” към „добро”. Средното натоварване на мощностите през април е с 2.0 пункта под нивото от януари и достига 69.9%.

Строителство
През април съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 8.7 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата осигуреност на производството с поръчки е малко по-добра отколкото през миналия месец. Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 6.0 месеца при 5.1 за януари.

Търговия на дребно
Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” през април нараства с 2.3 пункта в сравнение с предходния месец поради подобрените оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията. Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията на търговците са по-резервирани. Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. През април първите два фактора засилват отрицателното си въздействие върху бизнеса за сметка на третия, чиято тежест през последния месец намалява.По отношение на цените в търговията на дребно очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Пълният анализ на бизнес климата може да видите тук


Тагове: нси, бизнес, климат
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165