EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Симитли: Нова производствена база

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Симитли: Нова производствена база

mail18:12 | 18.12.2023прегледи 427 коментарикоментари 0


Фабриката "Марели Системс", ориентирана в производството на камини и котли на пелети и на термопомпи, започна изграждане на нова производствена база. С официална "първа копка" започна строителството върху площ от 3500 кв. метра, от които 700 кв. метра ще бъдат офис сгради и помещения, останалото е производствена площ. С това общата площ на производствени сгради на фабриката достига над 13 хиляди кв. метра. 

"Марели Системс" започват своето производство в Симитли през 2016 г., като оттогава досега са направени инвестиции в размер на над 40 млн. лева, изградени са няколко сгради, а във фирмата работят повече от 150 човека, каза пред репортер на БТА собственикът на фирмата Георги Чимев. В новата сграда ще се произвеждат термопомпи, които и досега се произвеждат във фабриката, но след завършване на строителните дейности ще се увеличи производството им. Към момента произвеждаме мощности до 30 киловата, като планираме след изграждане на новия завод да направим и по-големи мощности, каза още Георги Чимев. 

През 2022 г. "Марели Системс" ЕООД (Mareli Systems) и Георги Чимев – управител и едноличен собственик, получиха Сертификат за инвестиция клас "А" от Министерството на иновациите и растежа и Българската агенция за инвестиции.

Продължаваме да развиваме предприятието в позитивна посока, тъй като сме насочени изцяло към екологично отопление, към нисковъглеродни емисии, нулеви емисии в атмосферата, което в момента е част от Зелената сделка и това е бъдещето в отоплението през следващите години, посочи Георги Чимев. 

Произведеното от "Марели Системс" е ориентирано основно за външен пазар, като около 90 процента от продукцията се изнася за страни в Европа и за Канада. С изграждането на новия завод ръководството предвижда и увеличаване на броя наети хора. Проблем, обаче, се оказва намирането на обучена работна ръка, разказа Георги Чимев. 

Основно намираме хора, които да обучаваме при нас, повечето хора идват необучени, незнаещи, каза още собственикът на фирмата. Той посочи, че за момента, за да се осигури качествена работна ръка, се провеждат обучения на място в предприятието. Идеи за обучение на кадри още от училище има и с местното ръководство. Във връзка с това преди месец в общинската администрация в Симитли е проведена среща с представители на бизнеса, директори на училища, началника на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов и местната власт, каза за БТА кметът на Симитли Апостол Апостолов. Едно от решенията е дуалното обучение, допълни Апостолов и посочи, че към момента професии като заварчици, стругари и други са дефицитни и има недостиг на такива кадри. Въпреки това в Симитли идват да работят хора от целия регион, допълни той. 

За бизнеса трябва да се подсигури максимално добър микро климат, общината трябва да реагира винаги адекватно, допълни кметът на Симитли. Той посочи, че не е задължение на общинското ръководство да разкрива работни места, но "ако няма работни места, населеното място се обезлюдява, хората заминават в чужбина и в крайна сметка от това губим всички, включително и държавата". Затова и се опитваме да създадем условия и да помагаме на бизнеса, където е възможно, за да се развива бизнес в нашата община, допълни Апостол Апостолов. 

Поредната инвестиция в общината се очаква да заработи през лятото, посочи собственикът на фирмата "Марели Системс" Георги Чимев. На днешната "първа копка" присъстваха още народният представител Стефан Апостолов, зам.-кметът на Симитли с ресор "Икономика и стопанска дейност" Юлиан Мишев и собственикът на строителната фирма за изпълнение на завода Рашко Динков. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg