EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС прие промени в Закона за климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие промени в Закона за климата

mail17:15 | 09.03.2020прегледи 9392 коментарикоментари 0


Парламентът прие на второ четене промени в Закона за ограничаване изменението на климата, предаде БТА. С новите разпоредби се въвеждат редът и начинът за функциониране на Европейската схема за търговия с емисии в България във връзка с увеличаване на линейния коефициент за намаление на общото количество квоти в ЕС на 2,2 на сто от 2021 г. Това води до по-голям годишен темп на намаление на общото количество квоти. Целта е общо намаление на емисиите от всички сектори с 43 процента до 2030 г.

Безплатното разпределение на квоти за индустрията се запазва. Заложено е по-често съгласуване на разпределението на безплатните квоти към действителното ниво на активност на инсталациите, което ще гарантира, че подкрепа се оказва на предприятията и секторите, в които се реализира растеж.

До 2030 г. за отрасли и подотрасли, изложени на риск от изместване на въглеродни емисии се разпределят безплатни квоти в размер сто на сто от определеното количество квоти, записаха депутатите.

На отрасли и подотрасли, които могат да прехвърлят голяма част от разходите за квоти в крайния продукт, се разпределят безплатно квоти в размер 30 на сто. Безплатното количество квоти за тези отрасли и подотрасли, с изключение на топлофикационните мрежи, намалява равномерно след 2026 г. и достига нулево равнище през 2030 г.

Министърът на околната среда и водите изготвя и подава до Европейската комисия списък с инсталациите, попадащи в обхвата на този закон, за 5-годишен период с начало 1 януари 2021 г. и за всеки следващ 5-годишен период. За да се избегне ненужна административна тежест се въвежда възможността да се изключват от обхвата на схемата за търговия с емисии на ЕС инсталациите, които отделят под 2 500 тона еквивалент на въглероден диоксид.

С промените се въвежда новосъздадения Модернизационен фонд, в който постъпват приходите от 2 процента от общото количество квоти в Европейския съюз и в който България има запазен дял от 5,84 процента от средствата. Делът на Република България от Модернизационния фонд се финансира с приходите от продажбата на квотите за емисии от парникови газове. Средствата от фонда могат да се използват за производство и използване на електрическа енергия от възобновяеми източници, за модернизация на енергийни системи и за подобряване на енергийната ефективност.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg