EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС прие на първо четене промени в НК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие на първо четене промени в НК

mail14:40 | 16.07.2014прегледи 12185 коментарикоментари 0


Парламентът прие на първо четене предложението на БНБ за промени в Наказателния кодекс, свързани с разпространението на слухове срещу банките.
Предложението на БНБ, внесено от Йордан Цонев, предвижда санкция за този, който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в
населението. Предложеното наказание е лишаване от свобода от две до пет години. При причиняване на значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева. За законопроекта гласуваха 90 депутати, петима бяха против, а 48 се въздържаха.
Според Янаки Стоилов предложението свързано с банковата система е не добре обмислено и преди второ четене трябва да се прецизира. Стоилов посочи, че текстът трябва да изисква пряк умисъл - нанасяне на щети или набавяне на облага. А също да е изрично отбелязано, че разпространяваните сведения са слухове за финансовото състояние на банките, поясни той и допълни, че в текста трябва да е отбелязано също така, че вследствие на тези слухове са настъпили вредни последици.
Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че целта на законодателната промяна е защитата на доверието в банковата система. Йордан Цонев /ДПС/ обясни, че е внесъл текста, предложен от ръководството на БНБ със съзнанието, че не е най-точният, но ще предизвика дискусия. Той каза, че юристите вече работят и на второ четене ще има текст, който е приемлив и няма да засяга свободата на словото и на критиката. Доверието в банката се гради от нейния мениджмънт, но ние трябва да я защитим от
злоумишлени атаки, поясни той.


 


Тагове: НК, банки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047