EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС прие Закона за горивата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие Закона за горивата

mail10:26 | 12.07.2018прегледи 868 коментарикоментари 0


Парламентът прие на второ четене нови текстове от Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Новият отраслов закон предвижда министърът на икономиката да контролира регистрацията на търговците с горива. Първоначалното предложение беше това да бъде финансовият министър, но по предложение на ГЕРБ текстът бе променен.

Икономическият министър ще бъде подпомаган от специално звено в НАП, което ще приема и проверява документите, ще извършва проверки, а ако констатира нарушения – ще съставя актове.

Законът предвижда и създаването на Консултативен съвет към Министерство на икономиката, отговаряш за комуникацията и сътрудничеството между публичната власт и търговците.

Депутатите задължиха извършващите икономически дейности с нефт и продукти от такъв произход да предоставят парични обезпечения при подаване на заявление за регистрация.

Идеята на вносителите е обезпечението да служи за изпълнение на непогасени изискуеми задължения, възникнали по този закон, Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, Закона за чистотата на атмосфения въздух, Закона за акцизите и данъчните складове и Закона за данъка върху добавената стойност, с изключение на задълженията, за които е предоставено обезпечение на друго законово основание.

Депутатите въведоха обезпечения на стойност 500 000 лв. за търговия на едро с нефт и продукти от нефтен произход.Освен за продуктите от нефтен произход, народните представители въведоха същия размер обезпечения и за съхранение на горива извън данъчни складове.

За търговия на дребно с горива Народното събрание въведе обезпечения на стойност 20 000 лв, като в приетия на второ четене текст изрично се посочва, че те са предназначени за всеки обект за търговия на дребно. Съгласно закона - за пълнене на бутилки с втечнен газ обезпечението ще бъде на стойност 20 000 лв, а за дистрибуцията им предвидените обезпечения са в размер на 100 000 лв.

Народните представители решиха срокът за действие на обезпечаването да не може да бъде по-кратък от една година и шест месеца, смятано от датата на подаване на заявленията. Приетият текст регламентира два начина на обезпечаване. Единият с депозит в пари или безусловна неотменяема банкова гаранция. При предоставяне на обезпечение в пари, депутатите решиха лицето да внася обезпечението в български левове по сметка на Министерство на финансите. При предоставяне на обезпечаване в гаранция, съгласно текстовете, банката се задължава безусловно и неотменяемо да заплати при първо писмено поискване от министъра на финансите сумата, посочена в искането, до размера на гаранцията.

Депутатите решиха от големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение бе той да е 3 млн.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg