EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС подкрепи влизане на БЕХ в „Блок I-21 „Хан Аспарух“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС подкрепи влизане на БЕХ в „Блок I-21 „Хан Аспарух“

mail18:35 | 21.07.2023прегледи 843 коментарикоментари 0


Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20% дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“. Проектът за решение е на депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“ . 

Проучването се провежда в 60-дневен срок от влизането в сила на решението, а министърът на енергетиката изготвя доклад за резултатите, който предоставя на Народното събрание, гласуваха депутатите.

Според вносителите българската държава трябва да е акционер, защото освен концесионните възнаграждения, които ще получи по закон без да е акционер и които са 30% от оборота, ще бъдат получени и допълнителни средства.

Като аргумент, поради който е добре БЕХ да стане партньор в „Блок 1-21 Хан Аспарух”, е и фактът, че в съседните Румъния и Турция вече са открити огромни количества газ, които са в непосредствена близост - в рамките на няколко километра, до границите на „Блок 1-21 Хан Аспарух”.

Вносителите посочват, че след началото на войната в Украйна, енергийната сигурност на региона е застрашена, а акционерното участие в консорциума ще максимализира нетната настояща стойност на икономическата рента, получена от експлоатацията на въглеводородите в блока. Разработването на находището ще насърчи развитието на свързаните индустрии, а добивът на собствен газ на достъпни цени ще даде възможност за производството на топло- и електроенергия от газ, се казва още в мотивите.

Допълнителни аргументи и ползи за българското общество са, че участието в проекта ще позволи на БЕХ да упражнява контрол върху проучването, разработването и добива; допълнителните печалби от добива на добитите въглеводороди могат да бъдат реинвестирани в различни сектори, като например инфраструктура, здравеопазване, образование и програми за социално подпомагане, както и за финансиране на екологичния преход на страната.

БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048