EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НС одобри държавни бензиностации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС одобри държавни бензиностации

mail13:45 | 05.06.2020прегледи 457 коментарикоментари 0


Парламентът одобри на първо четене създаването на Държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката и на държавни бензиностанции. Промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси бяха приети със 143 гласа "за", 1 "против" и 4 въздържали се.
    С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад - краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, се посочва в мотивите.
    Предвижда се управляваните от "Държавна петролна компания" данъчни складове да подлежат на регистрация по общия ред на закона. Тези данъчни складове ще могат да се ползват от доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност. Целта е държавата да участва на пазара на горива като доставчик на този вид акцизна стока, което ще доведе до повишаване на конкуренцията на търговията на едро и дребно с горива, както и на предлагане на услугите от лицензираните складодържатели.
    От опозицията в лицето на "БСП за България" и "Воля" подкрепиха промените и отбелязаха, че подобни идеи са имали в предизборните си програми. "Против" гласува само Румен Гечев от левицата, като се аргументира с това, че е нарушен правилникът на Народното събрание. В мотивите на вносителите няма нито едно число, в момента подписахте празен чек, посочи той. "Тъй като се разбира, че сто бензиностанции няма как да влияят на пазара от 4000 и повече бензиностанции заедно с ведомствените, сега ни се казва, че те ще бъдат поделение на статистиката", каза още Гечев.
    Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че идеята на тези бензиностанции не е само да формират цена на гориво, а идеята е много по-мащабна - целта е да се изгради инфраструктурата. Основната политика тук са данъчните складове, през тях ще влязат и повече участници, ще имаме и повече бензиностанции. Имайки повече участници, ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво, обясни той. Относно критиките към регулатора, министър Караниколов припомни, че Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ се избира от Народното събрание. Комисията посочи точно проблема с данъчните складове, т.е. не можем да кажем, че не работи, посочи той.
    Председателят на комисията по икономическа политика и туризъм в НС Петър Кънев каза, че ПГ на "БСП за България" ще подкрепи този закон, въпреки че са имали сериозни дебати в групата. Припомнихме си, че това всъщност е едно от нашите предизборни предложения от 2015 г. за създаване на верига държавни бензиностанции, посочи той. Отдавна сме коментирали, че държавният монопол е нещо ужасно, но по-ужасен от него е частният монопол, отбеляза още Кънев. По думите му обаче  предлагането на този закон е негативна оценка за работата на регулаторите. Кънев поиска, като се създаде, държавната петролна компания да влезе в забранителния списък за приватизация, както и търговските дружества. Освен това, опозицията да има контрол върху държавните дружества. Кънев поздрави Валери Симеонов за идеята му част от обемите на данъчните складове да бъдат запазени за определен резерв търговци.
    Боряна Георгиева заяви, че "Воля" ще подкрепи законопроекта, тъй като идеята за държавна верига бензиностанции е на лидера на партията Веселин Марешки още от 2017 г. Най-важното за нас е тя да не бъде изкривена и опорочена, посочи тя и добави, че следят действията на бъдещото ръководство на компанията. "Тя може да бъде успешна, само и единствено ако копира едно към едно проекта на г-н Марешки", смята Георгиева.
    От ГЕРБ заявиха, че категорично ще подкрепят този законопроект. Да има още един играч на пазара винаги е полезно, коментира Димитър Бойчев /ГЕРБ/. Той посочи, че има нужда от намеса на този пазар от страна на държавата, най-вече в съдържателите и в обемите на данъчните складове.
    Независимият депутат Павел Шопов коментира, че с този законопроект "се бие" по онази мантра, че "държавата е лош стопанин" и "по-малко държава в икономиката". От "Атака" винаги сме били привърженици на това държавата да има свое място в икономиката, каза той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg