EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвежкият суверен фонд ще се отдегли от Рио Тинто

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвежкият суверен фонд ще се отдегли от Рио Тинто

mail18:30 | 05.04.2024прегледи 693 коментарикоментари 0


Етичният съветник на Норвежкия суверен фонд с активи на стойност 1,6 трилиона долара преценява дали да препоръча на инвеститора да се откаже от многомилиардния си дял в англо-австралийския минен гигант "Рио Тинто" (Rio Tinto) заради опасения за околната среда. Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Глобалният правителствен пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), както е официалното наименование на финансовата институция, притежава активи за над 1,4 трилион долара. Той е най-големият инвестиционен фонд в света. В него постъпват основните приходи от норвежките находища на петрол и природен газ, които са най-големите в Западна Европа.

За 2023 година обаче той отчете загуби в размер на общо 374 милиарда норвежки крони (33,54 милиарда долара) само през третото тримесечие.

Негативният финансов резултат се дължи на сериозния спад в пазарната стойност на редица акции и облигации, които са част от инвестиционния портфейл на фонда. 

В името на бъдещите поколения в Норвегия фондът инвестира финансови средства в акции на компании, в облигации, недвижими имоти и проекти за енергия от възобновяеми източници в чужбина, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg