EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Норвежката икономика губи блясък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвежката икономика губи блясък

mail08:15 | 03.07.2013прегледи 562 коментарикоментари 0


Балаж Корани и Тере Солсвик, Ройтерс
Над фиорд по южното крайбрежие на Норвегия се издигат комина на 116-годишен завод за хартия, който е най-големият работодател в град Тофте.
Тристате работни места обаче могат да изчезнат до септември, когато изтича крайният срок, поставен от шведския собственик на губещия завод да намери купувач или да затвори врати. Предприятието е жертва на повишаването на заплатите, силната норвежка валута и дълговата криза, която засегна европейските му пазари.
Норвегия, седмият по големина износител на петрол в света, е обект на завист в Западна Европа, надминава всички с икономически растеж от 3,4 % за миналата година и пълни хазната си с приходите от петрол, докато останалите държави са повалени от дълговете си.
Очаква се силният растеж да продължи тази година, но затрудненията на завода в Тофте показват някои от проблемите, появили се в икономиката, точно когато тече кампанията за изборите през септември с акценти върху други проблеми. "Европейската криза сякаш никога няма да свърши", казва Йостайн Сяаваг, синдикален представител, който работи в завода от 25 години. "Там, навън, все още има добър пазар, но в Азия - много далеч, с много по-високи разходи за транспорт и по-безпарични купувачи", отбелязва той.
Заводът е иновативен и прави доставки за индустрия със силния растеж от 4-5 % годишно.Силната норвежка крона обаче вреди на конкурентоспосбността му, традиционните му европейски пазари са разбити, а бумът в петролния сектор води до повишаване на разходите за заплати. Ако работниците в Тофте загубят работата си, то те ще се присъединят към нарастващите редици на безработните в Норвегия.
Броят им се увеличи до осемгодишен максимум от 100 000, въпреки че с дял от 3,5 % безработицата е много под отчетените в Швеция 8,2 %.
Само преди година правителството бе разтревожено, че безработицата е твърде ниска, а пазарът на недвижими имоти прегрява и намали разходите си, за да охлади икономиката. Централната банка, която обеща да вдигне водещата си лихва, за да забави икономиката, миналата седмица отложи първото повишение до края на идната година и посочи, че сега има 50 % вероятност следващият й ход да бъде понижение на показателя. Пазарът на недвижими имоти изпадна в стагнация, а фалитите се увеличиха с 31,9 % през май спрямо година по-рано. Износът за
Европа намаля с 2 % през първите пет месеца, а промишленият износ се сви с 13 %.
Разходите за заплати, които скочиха с над 60 % от 2000 година или с около шест пъти повече, отколкото в Германия или Швеция, изострят проблемите, а банковата регулация, която е сред най-строгите на континента, също ограничава кредитирането."Имаме равнище на фалитите (в сектора на недвижимите имоти) каквото не сме виждали никога по-рано", казва Вибеке Хамер Мадсен, ръководител на Норвежката асоциация на брокерите на недвижимите имоти, която представлява 16 500 компании.

Петрол, потребителски риск

Най-новите данни за потребителското доверие показаха, че домакинствата все още са спокойни за финансите си, но започват да се тревожат за перспективите пред икономиката."Когато вярата на потребителите в "норвежката изключителност" (че Норвегия ще бъде вечно изключение в света) приключи или бъде поставена под съмнение, това ще преобърне жилищния пазар", посочва Харалд Магнус Андреасен, главен икономист на Swedbank First.
"Според мен има значителен риск цените на жилищата да се понижат през идните 2-5 годни", допълва той. Цените на петрола също пораждат значителна oпасност заради големия петролен сектор на Норвегия, който допринася за близо 25% от икономиката и за половината от износа.Въпреки че петролните инвестиции са на рекорден максимум, цените на петрола паднаха до 100 долара за барел спрямо средното равнище от 112 долара през миналата година и продължават да се
понижават, отбелязват икономисти. Statoil вече отложи инвестиция в Арктика за 15,5 милиарда долара заради разходите и посочи, че преразглежда няколко проекта.

Няма криза

Все още се очаква икономиката да нарасне с внушителните 2,5 % тази година и да се ускори до 2,75 % през 2014 година, според централната банка на страната. Ръководителят й Йойстейн Олсен се опита да успокои нервите, въпреки че институцията понижи прогнозите си за икономическия растеж. "Не бих казал, че хората не бива да се тревожат, бих казал, че трябва да се радват на живота", заявява Олсен. Все пак обаче синдикати отправят призиви правителството да започне да се подготвя за по-сериозно забавяне на растежа. "Ние не сме в криза (...) все още не сме, но е време да започнем да планираме и да се подготвим", казва Стейн Регард, главен икономист на LO - най-голямата синдикална група в Норвегия. "От растеж 3-4 % се забавихме до 2-3 %. Ще се разтревожим, когато слезем под тази стойност", отбелязва той. Премиерът Йенс Столтенберг, който се бори за преизбиране през септември, призна, че икономиката дава "тревожни" сигнали и неговото правителство ще бъде готово да действа, ако е необходимо. Правителството не усеща липса на пари и има достатъчно пространство за действие. То управлява бюджетен излишък, равняващ се на 11 % от брутния вътрешен продукт (БВП), благодарение на най-високия в света петролен данък и разполага с фонд на стойност 720 милиарда долара или около 144 000 долара за всеки мъж, жена и дете в страната. Допитванията до общественото мнение показват, че опозиционната Консервативна партия има голяма преднина пред Столтенберг, но кампанията едва сега започва. Засега икономиката не е основна тема, но опасенията около жилищния пазар и увеличаването на безработицата могат да я поставят на дневен ред.

Консерваторите, водени от Ерна Сулберг, се ангажират да подпомогнат икономиката чрез понижаване на данъци, намаляване на администрацията и опростяване на регулацията, но определено не обещават разходи, които да стимулират растежа. Столтенберг губи в допитванията, защото според критиците е
пренебрегнал социалните теми като здравеопазване и социални услуги, но е уважаван за подхода към икономиката. Така че, отбелязват анализатори, може да дръпне напред, ако икономиката бъде поставена в центъра на вниманието.

/Превод БТА

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg