EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Норвегия и ЕС се договориха за повече газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Норвегия и ЕС се договориха за повече газ

mail17:45 | 27.06.2022прегледи 1122 коментарикоментари 0


Най-големият производител на природна газ в Западна Европа - Норвегия, и ЕС се договориха да си сътрудничат, за да увеличат доставките на енергоносителя от скандинавската страна към 27-те страни членки. Това предаде Ройтерс, посочвайки, че почти половината от държавите в ЕС се опитват да съкратят доставките си на руски газ.

Брюксел обяви, че 12 страни от Общността са изправени пред спиране на газа, след като миналата седмица Русия намали количествата през газопровода "Северен поток-1", аргументирайки се с технически проблеми при поддръжката на съоръжението.

Норвегия и Европейската комисия "ще засилят сътрудничеството си, за да осигурят допълнителни краткосрочни и дългосрочни доставки на газ от Норвегия", съобщиха заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за Европейската зелена сделка, и норвежкият министър на енергетиката Тере Ааланд, след като проведоха среща в Брюксел.

"Има голям потенциал за увеличаване на продажбите в Европа през 2022 г., което ще доведе до близо 100 тераватчаса допълнителна енергия на европейския пазар", се казва в декларацията, подписана и от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън.

В изявлението се посочва още, че Норвегия ще остане "голям доставчик" на газ за Европа след 2030 г. и се изразява подкрепа за увеличаване на проучванията на петрол и газ. Освен това ЕС и Норвегия ще си сътрудничат и в областта на възобновяемата енергия и зелените технологии. 

Норвегия увеличи производството на газ в отговор на недостига в Европа и по-рано заяви, че очаква продажбите на синьо гориво да нараснат с 8 на сто до 122 милиарда кубични метра през настоящата година. 

ЕС внася около една пета от газа си от Норвегия.

Русия вече спря износа на газ за Полша, България, Нидерландия, Дания и Финландия заради отказа им да спазват новата схема за плащане в рубли. Това принуди ЕС да потърси източници за допълнителни доставки, какъвто може да бъде Катар.

На този фон Блумбърг информира, позовавайки се на свои източници, че Катар планира да настоява за подписването на 20-годишни договори за доставка на втечнен природен газ (ВПГ). Този ход ще усложни целта на Съюза за намаляване на вредните емисии, но същевременно ще намали зависимостта му от руската енергия.

Според източниците страните членки на ЕС се опасяват, че ще трябва да продължат да внасят ВПГ от Катар, дори след като регионът намали въглеродните си емисии.

Предложенията на Катар са твърде строги, осигурявайки на купувачите малка възможност да получават доставки и от други места, за разлика от договорите със САЩ, отбелязва Блумбърг.

Преговорите за продължителността на договорите за внос са в безизходица от март, изтъкват запознатите с въпроса източници.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg