EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ноември - най-силният месец за ипотечния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ноември - най-силният месец за ипотечния пазар

mail12:35 | 09.11.2009прегледи 567 коментарикоментари 0


Възможно е през ноември месец ипотечния пазар да покаже по-високи от настоящите стойности и да бъде най-силния период за отиващата си година. Това очакват от КредитЦентър, става ясно от последния анализ на компанията за ипотечния пазар през октомври.
За изминалия месец данните на КредитЦентър показват по-висока активност от страна на банките и клиентите, повишаване на средния размер на изтеглените ипотечни кредити, ръст на реализираните обеми и 10% повече запитвания в сравнение с тези през септември.
Запитванията през октомври са с 10% повече от тези през септември, като 80% от тези потребителите отговарят на условията, поставени от банките. Според анализа това е  ясен знак за повишилата се в резултат на кризата финансова култура на българина.
Ръстът на обемите беше стимулиран изцяло от поведението на банките – телевизионните реклами върнаха на пазара част от изчакващите клиенти, които направиха по-детайлно проучване на възможностите за покупка на жилище, смятат от КредитЦентър.
Средният размер на кредитите също бележи ръст до 36 800 евро. Това се дължи на засилената активност от една страна и на все по-честите покупки на тристайни и по-големи апартаменти. Друга причина е повишеният процент на финансиране, който в някои случаи – за по-ликвидни имоти и при хора със стабилни доходи, достига 80% от цената на имота.
С ипотечен кредит през октомври са се купували предимно имоти за първо жилище, макар да нараства и процентът на българите, които живеят в чужбина и използват възможността да направят добра инвестиция във време на ниски ценови нива и голямо предлагане. Това най-често са живущи в развитите западни страни като Великобритания, където сериозно се усеща края на кризата, което освен ясна перспектива за очакваните събития у нас, дава на тези клиенти и спокойствие за техните доходи.
Младите продължават да бъдат по-активни на пазара на ипотечни кредити. Според агенциите за недвижими имоти пенсионерите са активни на имотния пазар, но основно като продавачи и участници в двойни сделки. Намаляването на дела на най-големите ипотечни кредити се дължи на активизирането на клиентите в средния ценови сегмент. Тези потребителите търсят имоти на стойност около 50 – 60 хиляди евро.
По-високите изисквания на банките по време на кризата извадиха от пазара на ипотечни кредити групата на домакинствата с доход между 750 и 1500 лв. Тези потребители не са активни дори в по-малките градове, тъй като за повечето то тях ангажирането с дългосрочен кредит за тях при ръст на безработицата е изключително рискова постъпка. Добрата новина на пазара у нас е, правилната самооценка, която потребителите се научиха да правят за последните 18 месеца.
През октомври близо 80% от запитванията за кредит са били реални – т.е. избраните имоти и доказаните доходи са били преценени от самия клиент достатъчно добре, за да може той да получи и одобрение за кредит от банката.
Любопитна тенденция, която е още едно доказателство за повишената култура на управление на средства, се наблюдава през октомври. Купувачи, които са сложили събраните лични средства на срочен, в най-честия случай тримесечен депозит, избират имот, кандидатстват за ипотечен кредит, но сключват предварителния договор с условието изповядването и окончателното плащане да бъдат след датата на падеж на депозита. Примерната калкулация сочи, че ако имате спестени 20 000 евро, за три месеца при лихва от 7,5% могат да ви донесат 373 евро, с които да покриете част от допълнителните разходи при сключване на сделка и това да се случи без никакви усилия във времето, през което избирате имот.




 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4142