EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ново финансиране за „Еразъм+“ за 2023

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново финансиране за „Еразъм+“ за 2023

mail15:05 | 06.07.2023прегледи 1130 коментарикоментари 0


ЕК обяви резултатите от поканата за представяне на предложения по програма „Еразъм+“ за 2023 г. за инициативата „Европейски университети“, с която се предоставя подкрепа за алианси на висши учебни заведения.

С добавянето на седем нови алианса по инициативата, броят им вече става 50 и в тях участват над 430 висши учебни заведения в 35 държави, включително шест университета от България.

С рекорден общ бюджет от 402,2 милиона евро от програмата „Еразъм +“ за тази покана всеки алианс получава бюджет в размер до 14,4 милиона евро за четири години.

Тези алианси по инициативата „Европейски университети“ обединяват едно ново поколение европейци, които могат да учат и работят в различни европейски държави, на различни езици и между различни сектори и академични дисциплини. Благодарение на тези алианси студентите могат да получат диплома чрез съчетаване на обучение в няколко европейски държави, което допринася за международната конкурентоспособност на висшите учебни заведения в Европа. 

Резултатите: понастоящем с добавянето на седем нови алианса по инициативата „Европейски университети“, общо 50 алианса включват вече над 430 висши учебни заведения в 35 държави. Те включват всички държави — членки на ЕС, и Исландия, Норвегия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция.

Учениците от тези институции могат да се възползват от уникална транснационална и иновативна образователна оферта, която им дава възможност да придобият основни умения и компетентности за бъдещето. Освен това чрез партньорство с почти 1 700 асоциирани партньори, сред които НПО, предприятия, местни и регионални органи, 50-те алианса по инициативата „Европейски университети“ са двигател за широкообхватни новаторски разработки в европейските региони.

С рекорден общ бюджет от 402,2 милиона евро от програмата „Еразъм +“ за тази покана всеки алианс получава бюджет в размер до 14,4 милиона евро за четири години.

Поканата от 2023 г. даде възможност на висши учебни заведения от държави от Западните Балкани, които не са асоциирани към програмата „Еразъм+“, да участват като пълноправни партньори в поканата. В резултат на това към инициативата се присъединиха висши учебни заведения от Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, в допълнение към тези от Северна Македония и Сърбия.

Както и миналата година, алиансите могат да включват висши учебни заведения от държавите, които участват като асоциирани партньори в процеса от Болоня. В рамките на поканата за представяне на предложения от 2023 г. близо 30 висши учебни заведения от Украйна също се присъединиха към алиансите.

Следващи стъпки

През есента на 2023 г. Комисията ще стартира следващата покана за представяне на предложения по програма „Еразъм+“ с цел постигане на целта на европейската стратегия за университетите за разширяване до 60 алианса по инициативата „Европейски университети“ с над 500 университета до средата на 2024 г.

Контекст

Инициативата „Европейски университети“ подкрепя транснационални алианси от по около девет висши училища, които могат да включват различни видове учебни заведения (като университети, предлагащи пълен набор от програми за различни степени в широк кръг от дисциплини, и научноизследователски университети, университети за приложни науки, технологични институти, училища по изкуствата и висши институции за професионално образование и обучение). Тези институции развиват дългосрочно структурно, устойчиво и системно трансгранично сътрудничество в областта на образованието, научните изследвания и иновациите. Те предлагат ориентирани към студентите учебни програми, предоставяни съвместно в междууниверситетски кампуси, където студенти, преподаватели и изследователи от цяла Европа могат да се възползват от безпрепятствена мобилност.

ЕК предложи инициативата „Европейски университети“ на лидерите на Европейския съюз преди Социалната среща на върха в Гьотеборг през ноември 2017 г. като част от цялостната визия за създаването на европейско пространство за образование до 2025 г. Представена през 2022 г., европейската стратегия за университетите определя амбициозната цел до средата на 2024 г. да бъдат подкрепени 60 алианса по инициативата „Европейски университети“, в които да участват над 500 висши училища. За тази цел в рамките на текущия програмен период 2021—2027 г. по линия на „Еразъм+“ са предвидени рекордните 1,1 милиарда евро. Подкрепа за научноизследователското измерение на инициативата „Европейски университети“ може да се търси от Европейската инициатива за високи постижения в рамките на „Хоризонт Европа“.

Поканата за представяне на предложения в рамките на инициативата „Европейски университети“ по „Еразъм+“ за 2023 г. беше структурирана в две насоки. Тя целеше да осигури устойчиво финансиране за вече съществуващи успешни алианси на висши училища, които да следват дългосрочната си визия; Успешните съществуващи алианси се разраснаха и обхващат около 50 нови висши училища. Поканата също така подкрепи създаването на нови алианси в цяла Европа, които да обединяват различни висши училища около общи стратегически визии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg