EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новият ВСС встъпи в длъжност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият ВСС встъпи в длъжност

mail15:45 | 03.10.2012прегледи 541 коментарикоментари 0


Новите членове на Висш съдебен съвет официално встъпват в длъжност днес. На първото си заседание ВСС избра Соня Найденова за представляващ съвета. За нея гласуваха 17 от 25-те членове на съвета. До избора се стигна след като за мястото бяха предложени две дами. Соня Найденова, която бе избрана от квотата на Народното събрание, излъчена от ГЕРБ. Тя бе предложена от председателя на ВАС Георги Колев. Юлия Ковачева бе предложена за представляващ ВСС от Калин Калпакчиев.

ВСС се състои от 25 членове, трима от тях са в него по право – главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС. Единадесет от членовете на съвета се избират от Народното събрание, а останалите единадесет – от органите на съдебната власт.
Преди по-малко от седмица ВСС избра всички свои 22 членове. Наблюдаващите процеса на избор, който продължи около две седмици, се обединиха около мнението, че те бяха избрани при прозрачна процедура и ясни правила.
В новия ВСС влязоха петима кандидати, предложени от ГЕРБ, по двама - от Коалиция за България (КБ) и от ДПС, и по един - от "Атака" и от РЗС. 11-те, които изпрати парламентът в т. нар. "правителството на съдебната власт", са: Васил Петров, Галина Пачовска-Карагьозова, Димитър Узунов, Каролина Михайлова, Магдалена Лазарова-Проданова, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Светла Петкова, Соня Найденова, Юлиана Колева и Ясен Тодоров.
Делегатското събрание на съдиите избра след почти 24-часово заседание шестимата магистрати от квотата за членове на ВСС. Това са: Камен Иванов, съдия от Апелативния съд, Юлия Ковачева, съдия във Върховния административен съд (ВАС), Милка Итова, съдия в Софийски градски съд (СГС), Даниела Костова от Окръжния съд във Варна, Галя Георгиева - Апелативен съд, Пловдив и Калин Калпакчиев - съдия в Апелативен съд София. Следователите избраха ръководител за свой представител: заместник-директорът на Национална следствена служба (НСлС) Румен Георгиев.
Последни своя избор направиха прокурорите. Те решиха, че в новия ВСС трябва да отидат двамата заместник-главни прокурори - Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, Румен Боев - апелативен прокурор в Пловдив и окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова./БГНЕС
 


Тагове: ВСС, членове
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg