EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новият BG договор с Газпром без обвързване с „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият BG договор с Газпром без обвързване с „Южен поток”

mail21:18 | 22.10.2009прегледи 386 коментарикоментари 0


През следващата седмица в София се събират работните групи по проекта „Южен поток”, за да продължат да изготвят споразумение между акционерите и устава на проектната компания и технико-икономическото задание за търга за предпроектно проучване, отбелязват руски и български медии.
По настояване на икономическия министър Трайчо Трайков тогава ще започнат и разговори за нов дългосрочен договор за газови доставки с "Газпром", като българският министър е заявил, че тези преговори не трябва да се обвързват с контракт по проекта "Южен поток".
Русия е потвърдила намерението си за удвои обемите транзитиран газ с промяна в технико-икономическите параметри на газопровода "Южен поток", а България ще се запознае подробно с изпратената от руската страна информация за ефекта от увеличаване на капацитета, заявил министър Трайков на среща днес в Москва със заместник-министър председателя на Руската федерация Сергей Собянин.
Русия преговаря с Турция за трасе на тръбата през Черно море, което  не засяга ролята на България в този проект, е станало ясно по време на срещата. Даването от страна на Турция на разрешение за геоложки проучвания в нейни териториални води означава, че строителството може да започне през 2010 година, е подчертал министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко.
По проекта "Бургас-Александруполис" България очаква от проектната компания представяне на вариант с прокопаване на канал и разширяване на пристанището като алтернатива на плаващите буйове за разтоварване на нефта. На тази база съвместно с местните власти и обществеността на съответните общини ще бъде взето решение за технологичния вариант за осъществяване на проекта. Необходими са ясни гаранции за екологичната безопасност на нефтопровода, е мнението на министър Трайков.
Позицията на Русия по проекта "Бургас-Александруполис" е непроменена, казал Сергей Шматко в коментар за разговорите с Турция по проекта "Самсун-Джейхан". Двата петролопровода са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия, ще получи по-големи шансове.
Работата по изготвяне на финансова концепция и структура на проекта АЕЦ "Белене" продължава, посочва пресцентърът на икономическото министерство. За България проектът е не само политически, по-важна е финансовата част, заявил министър Трайков. След изясняване на дела, който България и RWE ще запазят в централата, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании. Министър Трайков е подчертал, че приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на проекта, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурси.
Кредитно финансиране с държавна гаранция не е сред обсъжданите варианти. Руски компании ще бъдат поканени да участват наравно с други заинтересовани фирми като инвеститори. 
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg